Linkovi

Pregled pisanja američkih dnevnih listova: Naftna premija?


"Da li smo dobili premiju u nafti?", pita list "Dekatur dejli" iz Alabame, i tim naslovom na prvoj strani današnjeg izdanja ponavlja pitanje dana – posle otkrića neslućenih količina nafte u Meksičkom zalivu, koje bi mogle da udvostruče postojeće američke rezerve.

Sasvim konkretno, nekoliko stotina kilometara južno od Nju Orleansa, na dubini od gotovo šest kilometara, pronađeno je podzemno jezero sa oko 15 milijardi barela nafte, što je više nego što sadrže nalazišta na Aljasci. Iz ogledne bušotine se u ovom trenutku vadi oko 6 hiljada barela dnevno, što je u ovom trenutku pre svega – kako se ističe u dnevniku iz Dekatura – podstrek za američke naftaše, koji trpe sve veći pritisak proizvođača iz Rusije i Venecuele i poremećaja na tržištu nafte, koje izaziva situacija na Bliskom istoku.

Smena na vrhu kompanije "Ford"

Još jedna tema sa naslovnih strana američkih glasila je smena na vrhu "Forda". I "Pres-Telegram" iz Long Biča u Kaliforniji, prenosi vest iz Dirborna u Mičigenu, da je Bil Ford odlučio da je u porodičnoj kompaniji potrebna smena i da traži sopstvenog naslednika na mestu izvršnog direktora. Ford je rekao da nije bio siguran ko će da bude ta ličnost, ali je dodao da se posle raspitivanja u automobilskoj industriji, ipak izdvojilo jedno ime. Po svemu sudeći, 49-ogodišnjeg Forda treba da zameni 61-ogodišnji Alen Malali, potpredsednik vazduhoplovne kompanije "Boing". Malali je na konferenciji za novinare u sedištu "Forda" u Dirbornu izjavio da se opirao toj ideji, ali da ga je – kako prenosi kalifornijski "Pres-Telegram" - Ford ipak ubedio da ima dovoljno iskustva da povede mlad tim na čelu 'Forda' kroz predstojeća nepovoljna i neizvesna vremena".

Zvaničan početak školske godine u SAD

Bez obzira što su mnoge škole primile đake pre nedelju dana, školska godina u Sjedinjenim Državama po pravilu i tradiciji je počela juče, posle prekjučerašnjeg Dana rada, tako da brojni listovi prostor na naslovnim stranama posvećuju i toj temi. "Čikago tribjun", vodeće glasilo američkog Srednjeg zapada, pod naslovom "Velika očekivanja od nove školske godine", donosi pregled događaja prvog školskog dana. Novi školski objekti, novi, preuređeni prostori u starim zgradama, novi profesori i programi i – kašnjenje na prvi čas kao stara đačka navika. I takođe, prenosi "Čikago tribjun", nažalost neizbežno nasilje, u kojem je prvog školskog dana okrznut metkom jedan tinejdžer u neposrednoj blizini svoje škole.

XS
SM
MD
LG