Linkovi

Ponovo ptičiji grip u Kambodži


Visoki funkcioneri u Kambodži saopštili su da je ptičji grip otkriven u jatima gusaka u dva poljoprivredna domaćinstva, u istočnom delu zemlje, gde je prošlog meseca registrovana pojava smrtonosnog virusa H5N1.

Prema izjavi državnog sekretara pri Ministarstvu poljoprivrede, Jima Vuntana, testovi su potvrdili postojanje virusa u 5 od ukupno 12 uzoraka, prikupljenih pošto je skoro 500 gusaka uginulo prošle nedelje u pokrajini Kompong Čam. Jim je dodao da su zdravstveni radnici u subotu uništili preostalih 300 gusaka i dezinfikovali to područje. Prošlog meseca, u istoj pokrajini, bolest se pojavila u dva jata, u kojima je uginulo nekoliko stotina gusaka.

Posle četvoromesečnog zatišja prvi novi slučajevi ptičijeg gripa u Kambodži pojavili su se u avgustu, u pokrajini Prej Veng, oko 90 kilometara istočno od prestonice, gde je 1400 ptica uginulo ili uništeno. Od 2003. godine do danas u Kambodži je od smrtonosnog soja virusa ptičijeg gripa umrlo šestoro ljudi, što je znatno manje nego u susednim državama, Tajlandu i Vijetnamu. Me]utim, živina u Kambodži obično se gaji na manjim farmama ili u seoskim dvorištima, što otežava sprečavanje širenja virusa. Osim toga, seljaci u siromašnim područjima često se protive merama za suzbijanje epidemija, ako to znači uništavanje čitavih jata živine.

Virus H5N1 prenosi se medju pticama i lako prelazi na ljude koji su u dodiru sa njima. Medjutim, virus se još nije razvio u soj koji može da se prenosi medju ljudima. Od 2003. godine od ptičijeg gripa umrlo je skoro 140 ljudi, pretežno u Aziji.

XS
SM
MD
LG