Linkovi

Doobie Brothers – 35 godina rok-en-rola


Već više od 35 godina, «Doobie Brothers» privlače pažnju svojim jedinstvenim stilom izvođanja gitarskog roka. Novinar Glasa Amerike Leri London nedavno je imao priliku da razgovara sa članovima ovog legendarnog benda.

Kada su se 1971. predstavili svetu, ovo je bila najnovija tehnologija. Danas, 35 godina kasnije – tehnologija je prilično drugačija, ali bend i dalje ne posustaje. Ko su oni? Oni su «Doobie Brothers», bend koji su osnovali Pet Simons i Tom Džnston.

«Počeli smo sedamdesetih godina i sve do sada ovo je za nas na neki način turneja bez prestanka. Za mene je doduše sve ovo kao da ponovo prvi put idem na turneju, jer sviramo pred potpuno novom publikom, u kojoj nas neko nikad nije čuo, a neko nas nije čuo godinama. Volim taj osećaj kada ste malo pot pritiskom i ne znate šta da očekujete. Za nsa je to oduvek bilo sjajno iskustvo, izgleda da smo uvek uspevali da se nađemo sa publikom bez obzira na to kojim jezikom govorimo. Rok-en rol i muzika uopšte daju nam mogućnost da sa ljudima komuniciramo na jednom drugom nivou i to je neverovatn osećaj. Čim muzika počne sjedinjujete se sa publikom, oni razumeju vas, a vi njih i počinje jedna velika žurka. To je najbolji osećaj na svetu», kaže Pet Simons.

Sa nekoliko Gremija, 27 singlova na top-listama, 16 top 40 hitova, 11 multi-platinum, 13 zlatnih albuma i jednim dijamantskim priznanjem za prodatih preko 10 miliona primeraka kompilacije «The Best of Doobies Volume One», nema sumnje da Doobie Brothers znaju tajnu uspeha.

«Pesme su ono šta nam omogućava da se bavimo muzikom, da nije bilo njih, nikada ne bismo bili ono što smo danas», kaže Pet Simons.

Naravno, i to pesme kao što su ovi klasici:

«Uvek pokušavamo da otvorimo koncert sa pesmom koja ima energiju, to je jedna od stvari o kojoj vodimo računa, dodaje Simons, dok Tom Džonston dodaje:

«Ukoliko izađete na scenu znajući da kako će publika reagovati na pesmu i zaista bude tako, onda ste uspeli u onom što ste hteli, bar što se tiče nastupa uživo. Podigli ste publiku, sjedinili se sa njima i dobili njihovu reakciju. Za neke pesme znate da će imati taj efekat i to je ono što ih čini svežim. Jedina stvar koja nije sveža je putovanje. Naš bubnjar koji je umro prošle godine uvek je govorio da smo plaćeni za 22 sata putovanja do mesta gde držimo koncert, a da u stvari sviramo besplatno».

I to se vidi. Kada posmatrate njihov nastup možete da primetiti koliko je zabavno, čak i posle svih ovih godina.

Dakle, otkud sve ove poznate reči i zvuci? Kako uspevaju da održe nivo?

«Jednostavno prikupljam sve ove stvari i ponekad kada sednem da napišem pesmu, izvadim ih i pogledam, navedu me da smislim nešto. Na primer uzmem da radim na pesmi, i ona me podseti na nešto drugo, onda počnem da razmišljam o tome i to je jedan način da stvorim pesmu. Mnogo puta, čujem neki zvuk, čujem bubnjeve i pomislim kako je super, onda pokušam da napravim nešto slično i napišem pesmu koja predstavlja moje izražavanje u okviru tih granica», objašnjava Simons.

Bend je trenutno na turneji koja se završava u decembru, kada će se Doobie Brothers vratiti u studio da snime svoj novi 23. album.


XS
SM
MD
LG