Linkovi

Predsednik Buš se priprema za dodatne govore o ratu protiv terorizma


Isticanje u prvi plan pitanja nacionalne bezbednosti bilo je uspešna predizborna strategija za republikance 2002. i 2004. godine. Predsednik Buš je već najavio glavnu temu ove godine.

“Nećemo dozvoliti teroristima da diktiraju budućnost ovog veka – zato ćemo ih poraziti u Iraku.”

Republikanski članovi Kongresa koji se takmiče za reizbor u novembru - slede predsednika.

Mič Mekonel, Republikanski senator:

“Mi smo u ofanzivi i gonimo teroriste tamo gde se nalaze. Borimo se protiv njih u Bagdadu kako ne bismo morali da to činimo u Vašingtonu i Njujorku”.

Medjutim, politički analitičari nisu sigurni da će ta strategija i ovog puta biti uspešna.

Džin Kamings, “Vol Strit Džornal”:

“Teško je reči da li će to ovog puta funkcionisati zato što se situacija izmenila. 2002. i 2004. podrška javnosti za rat protiv tarorizma bila je prilična. Sada to više nije slučaj.”

Demokrate računaju sa tim u svojim nastojanjima da ponovo osvoje većinu u oba doma Kongresa. I, dok republikanci pokušavaju da proguraju zakone o vojnom budžetu i budžetu Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, demokrate traže da se sekretaru za odbranu Donaldu Ramsfeldu izglasa nepoverenje.

Džo Bajden, Demokratski senator:

“Ramsfeld predstavlja prepreku u tim nastojanjima. On jednostavno nema odgovore”.

Džin Kamings, “Vol Strit Džornal”:

“Mnogi republikanci su rekli – ne slažem se sa Ramsfeldom, ali stojim uz predsednika. Sada će možda morati da glasaju o tome, a to bi želeli da izbegnu”.

Očekuje se da će žestoka debata biti vodjena o dva kontroverzna programa predsednika Buša - prisluškivanju telefonskih razgovora bez sudskog naloga i sudjenju osumnjičenim teroristima pred vojnim tribunalima. Republikanci tvrde da su to važni instrumenti u borbi protiv terorizma, dok demokrate smatraju da oni idu predaleko i da narušavaju gradjanske slobode.

XS
SM
MD
LG