Linkovi

Neustavna odredba Zakona o izboru odbornika i poslanika


Ustavni sud Crne Gore proglasio je danas neustavnom odredbu Zakona o izboru odbornika i poslanika kojom je tri sata nakon zatvaranja biračkih mjesta zabranjeno objavljivanje informacija o rezultatima izbora.

Ocjenjivanje ustavnosti te odredbe inicirao je Centar za monitoring (CEMI), smatrajući da je to ograničenje u suprotnosti sa članom 35. Ustava Crne Gore, kojim se "jamči sloboda štampe i drugih vidova javnog obavještavanja".

Iz CEMI-a je istaknuto da se tim ograničenjem krši i princip zabrane cenzure štampe i drugih vidova javnog obavještavanja, koji je predviđen članom 37. Ustava. Sudija izvjestilac Veselin Racković obrazalažući predlog za proglašavanje neustavnim sporne odredbe, rekao je da se takvim rješenjem ograničava sloboda medija da informišu građane o određenom događaju, a sa druge strane pravo građana da budu informisani.

Predsjednik Ustavnog suda Mladen Vukčević rekao je da bi opstajanje takve odredbe značilo produžavanje izborne šutnje, odnosno povredu slobode štampe i drugih vidova javnog obavještavanja, kao i zabrane cenzure. Ustavni sud jednoglasno je glasao za predlog o proglašavanju neustavnom odredbe Zakona kojom je tri sata nakon zatvaranja biračkih mjesta zabranjeno objavljivanje informacija o rezultatima izbora.

Centar za monitoring pozdravio je danas odluku Ustavnog suda da proglasi neustavnom tu odredbu Zakona o izboru odbornika i poslanika. Pravo glasa na parlamentarnim i lokalnim izborima u Crnoj Gori 10. septembra imaće 484.430 birača.Na izborima 10. septembra glasa se za novi saziv Skupštine Crne Gore, biraju se odbornici u 14, a gradonačelnici u 13 opština, kao i odbornici u gradskim opštinama Golubovci i Tuzi.


XS
SM
MD
LG