Linkovi

Skupština Srbije vanredno o dosadašnjem toku pregovora


Vlada Srbije uputila je zahtev za održavanje vanrednog zasedanja Skupštine na kojem bi trebalo da bude usvojen izveštaj o toku razgovora o političkom rešenju budućeg statusa Kosova.

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković Ivić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade izrazila je očekivanje da će zasedanje Parlamenta biti zakazano posle nove runde pregovora u Beču, koji su zakazani za 7. i 8. septembar.

Pred taj sastanak u Beogradu su eksperati UNOSEK-a i članovi srpskog pregovaračkog tima razmatrali novi dokument o principima decentralizacije na Kosovu koji je u sredu dostavljen Beogradu.

Glavna tema razgovora bile su nadležnosti koje će posle decentralizacije imati nove opštine sa srpskom većinom, a kako se saznaje beogradski pregovarački tim nije zadovoljan ni ovim najnovijim predlogom UNOSEK-a jer smatra da srpskim opštinama nisu ponuđene dovoljne nadležnosti čak ni u oblastima obrazovanja, socijalne zaštite i kulture.

Budući status Kosova bio je tema razgovora premijera Republike Srpske Milorada Dodika sa zvaničnicima vlasti u Beogradu. Dodik je u razgovoru sa predsednikom Srbije borisom Tadićem izjavio da bi nezavisnost Kosova mogla da izazove snažne pokrete nezadovoljstva u Republici Srpskoj i dodao da Kosovo treba da ostane u okviru Srbije.

XS
SM
MD
LG