Linkovi

Anan pozvao Izrael da ukine blokadu Libana i ublaži ograničenja nametnuta Palestincima


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan razgovarao je sa izraelskim i palestinskim liderima i pozvao Izrael da ukine blokadu Libana i ublaži ograničenja nametnuta Palestincima. Kako iz Jerusalima izveštava novinar Glasa Amerike Džim Tipl, Izrael je uzvratio zahtevom da Hezbolah mora da oslobodi dvojicu otetih izraelskih vojnika, kao uslov za potpuno sprovodjenje sporazuma o prekidu vatre u Libanu.

Kofi Anan sastao se sa porodicama otetih izraelskih vojnika i razgovarao sa izraelskim i palestinskim liderima. Tokom konferencije za medije, održane zajedno sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, Anan je pozvao Izrael da ukine svoju vazdušnu i pomorsku blokadu Libana:

”Zalažem se za momentalno ukidanje blokade Libana. To je važno, ne samo zbog efekta koji ona ima na tu zemlju, već je važno i za jačanje demokratske vlade Libana.“

Premijer Ehud Olmert nije direktno reagovao na Ananov poziv, ali je rekao kako Izrael očekuje da će rezolucija Ujedinjenih nacija o prekidu vatre biti u potpunosti sprovedena. Izraelski premijer je rekao da to znači da Izrael neće preduzeti nikakvu akciju sve dok ekstremisti Hezbolaha ne oslobode dva oteta vojnika:

”Ključni test sa kojim je suočena medjunarodna zajednica jeste puna primena rezolucije broj 1701. Izrael je u potpunosti predan ispunjavanju svojih obaveza opisanih u rezoluciji, a najvažniji aspekt njene primene je bezuslovno oslobadjanje otetih vojnika.“

Govoreći u Bejrutu, jedan ministar u libanskoj vladi iz redova Hezbolaha rekao je da ta ekstremistička grupa neće osloboditi izraelske vojnike bezuslovno, već samo u okviru šire razmene zatvorenika.

Kofi Anan je takodje razgovarao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, kome je preneo podršku vladi palestinskog jedinstva, sastavljenoj od članova Hamasa i Abasovog političkog pokreta Fatah.

Tokom zajedničke konferencije za medije, održane u Ramali, na Zapadnoj obali, Anan se založio za okončanje nasilja na palestinskim teritorijama i za ublažavanje strogih izraelskih ograničenja na prelaznim punktovima ka pojasu Gaze:

”Više od 200 Palestinaca ubijeno je od kraja juna. S tim mora odmah da se prestane. Preneo sam svoja gledišta u razgovorima sa izraelskim funkcionerima. Mi moramo da održimo, a ne samo da spašavamo živote. Blokada Gaze mora da bude ukinuta, prelazi moraju da se otvore - ne samo za ulaz robe, već i za palestinski izvoz.“

Izrael je saopštio da je privremeno zatvorio glavne prelaze u oba pravca zbog opasnosti od terorizma.

XS
SM
MD
LG