Linkovi

Indonezija: Novi slučaj ptičijeg gripa


Jedan 60-godišnji muškarac, iz indonežanske pokrajine Zapadna java, primljen je u bolnicu gradu Garutu, pod sumnjom da je zaražen virusom ptičijeg gripa.

Prema saopštenju predstavnika bolnice, oboleli je došao iz jednog zaseoka u kome su ranije otkrivena tri slučaja te bolesti. Predstavnik je rekao da pacijent ima visoku temperaturu i otežano disanje, što su karakteristični simptomi ptičijeg gripa. On je dodao da je oboleli imao deset kokošaka koje su iznenada uginule dva dana pre nego što je prebačen u bolnicu.

Proteklih nekoliko dana lokalne vlasti su u šest sela uništile više od 4600 komada živine, i ta akcija će biti nastavljena. Indonezija, četvrta zemlja u svetu po broju stanovnika, imala je do sada 60 potvrdjenih slučajeva zaraženosti ptičijim gripom, od kojih se 46 završilo smrću. Virus H5N1, koji izaziva ptičiji grip, teško se prenosi medju ljudima, ali naučnici kažu da bi mutacijom mogao da se pojavi soj sposoban za prelaz sa čoveka na čoveka. Naučnici strahuju da bi to moglo da izazove globalnu pandemiju se velikim brojem žrtava.

XS
SM
MD
LG