Linkovi

Pojačavaju se borbe šiitskih milicija i iračkih vojnika


Proteklog vikenda, u napadima u Bagdadu i okolini poginulo je najmanje osam američkih vojnika. Najnovije žrtve pale su posle nekoliko nedelja relativnog mira u iračkoj prestonici.

Američke oružane snage saopštile su da je broj ubistava u Bagdadu ovog meseca opao za skoro 50 odsto. Medjutim, najnoviji talas nasilja u iračkoj prestonici, koji je započeo proteklog vikenda, pokazuje suprotno. Najmanje 12 ljudi je ubijeno, a više od 30 ranjeno, kada se bombaš-samoubica danas zaleteo svojim vozilom u policijski kontrolni punkt, ispred Ministarstva unutrašnjih poslova u Bagdadu.

U okršajima u Divaniji, izmedju iračkih snaga bezbednosti i moćne Mahdijeve milicije, lojalne antiameričkom svešteniku Moktadi al-Sadru, poginulo je 34 ljudi, što je podstaklo zabrinutost da zemlja sve više srlja u gradjanski rat. Do sukoba je došlo kada je iračka vojska započela prepade u cilju eliminisanja pripadnika pomenute milicije i zaplene njihovog oružja. Američki vojnici sada pomažu u obezbedjivanju tog područja.

Današnjem nasilju prethodio je takodje težak vikend. U nedelju uveče, severno od Bagdada, poginulo je čak 23 ljudi. Prema izjavama očevidaca, napadači u civilnim automobilima otvorili su vatru na jedan kafić i susednu prodavnicu hrane. Ovaj i niz sličnih napada, u pretežno šiitskom gradu Kalisu, popeo je broj žrtava samo jučerašnjeg nasilja na oko 70.

XS
SM
MD
LG