Linkovi

Kina: Vakcina protiv ptičijeg gripa - bezbedna i efikasna


Kineski državni mediji javljaju da se vakcina protiv ptičijeg gripa, koju su razvili kineski istraživači, u preliminarnim kliničkim ispitivanjima pokazala bezbednom i efikasnom.

Kako je objavila zvanična kineska novinska agencija Šinhua, od prošlog decembra oko 120 kineskih dobrovoljaca primilo je doze eksperimentalne vakcine protiv smrtonosnog virusa HIV. Šinhua kaže da ti zdravi dobrovoljci iz Pekinga, uzrasta izmedju 18 i 60 godina, nisu imali nikakvu ozbiljnu reakciju na vakcinu. Šinhua navodi saopštenje proizvodjača vakcine, kompaniju Sinovac bajotek, iz Pekinga, da su rezultati ispitivanja pokazali da je vakcina uspešno podstakla organizme dobrovoljaca na proizvodnju antitela za borbu protiv virusa.

Pomenuta kompanija je razvila vakcinu u saradnji sa kineskim Ministarstvom nauke i tehnologije i kineskim Centrom za sprečavanje i kontrolu bolesti. Kompanija Sinovac kaže da se najefikasnijom pokazala doza od 10 mikrograma vakcine, koja je podstakla organizam na proizvodnju 78,3 odsto antitela. Prema agenciji Šinhua, to je više od propisanog standarda Evropske unije od 70 odsto, za vakcine protiv gripa. Pre nego što vakcina bude odobrena za upotrebu potrebno je sprovesti još jednu fazu kliničkih testova, što će potrajati još najmanje godinu dana. Ako bude odobrena, najpre će biti vakcinisani pripadnici visoko rizičnih grupa, kao što su veterinarski i laboratorijski tehničari i radnici na farmama živine. Kompanija Sinovac takodje kaže da će ova vakcina biti jeftinija od vakcina protiv običnog gripa.

XS
SM
MD
LG