Linkovi

Predlog kosovskog statusa u septembru bio bi preuranjen


Specijalni izaslanik za pregovore o statusu Kosova, Marti Ahtisari okončao je u petak posetu Kosovu pres brifingom u sedištu UNMIK-a, gde je saopštio da je još daleko od situacije u kojoj bi mogao da Savetu bezbednosti uputi predlog kosovskog statusa, ali je i dalje ostao pri stavu da bi rešenje trebalo pronaći do kraja godine.

"Ne postoji predlog koji ću staviti pred Savet bezedbosti UN u septembru. Mislim da je to isuviše rano. Još smo daleko od trenutka u kome bismo mogli čak i da razmišljamo o sastavljanju takvog predloga", kazao je Ahtisari.

On je podsetio zvaničnike Beograda i Prištine “da je naredni mesec vrlo bitan za Kosovo i njegov budući status” i da bi obe strane ”trebalo da učine više i naprave određene ustupke kako bi se umanjile trenutne, jasno izražene razlike”.

Finski diplomata,koji će o dosadašnjim razgovorima ubrzo obavestiti Kontakt grupu i Savet bezbednosti UN,ostaje pri stavu da se status Kosova mora rešiti do kraja ove godine, uprkos činjenici da je na stolu ostalo još mnogo otvorenih praktičnih pitanja koja su od vitalnog interesa za poboljšanje uslova života svih zajednica na Kosovu.

Ne navodeći detalje razgovora koje je vodio tokom četiri dana na Kosovu, finski diplomata je svoju posetu ipak ocenio ”uspešnom”, uz komentar da je “postignut izvestan progres po pitanju decentralizacije i pravima manjinskih zajednica”.

Ahtisari je podvukao da se proces decentralizacije mora iskristalisati utvrđivanjm nadležnosti novih opština, a da bi trebalo razjasniti i čitav niz pitanja iz korpusa zaštite manjinskih zajednica.

“Nastavak pregovora trebalo bi intenzivirati rešavanjem tehničkih pitanja, pa onda pristupiti glavnom poslu - rešavanju statusa”, precizirao je glavni pregovarač uz podsecanje “da će, ukoliko strane u pregovorima ne budu same postigle saglasnost, medjunarodna zajednica izlaći sa svojim, kompromisnim predlogom”.

Ahtisari je odbacio optužbe zvaničnog Beograda u vezi sa njegovom izjavom da su "Srbi kao narod krivi" ocenom ”da današnje demokratsko rukovodstvo Srbije ne može da bude smatrano odgovornim za politiku i akcije režima Slobodana Milosevića, ali da je na liderima u Beogradu da se suoče sa istorijskom zaostavštinom i prihvate odgovornost za nedavnu prošlost godine”.

“Istorijska zaostavština se ne može ignorisati i mora biti uzeta u obzir tokom odredjivanja konačnog statusa”, poručio je Ahtisari.

XS
SM
MD
LG