Linkovi

Samo u Americi: Komisija za utvrđivanje nevinosti


Pretpostavimo da vas je američka porota, odnosno sudija, proglasio krivim za ozbiljan zločin. Pretpostavimo i da ste uistinu nevini. Nažalost, pomoći nema; idete u zatvor na izdržavanje kazne bez mnogo šansi da dokažete da niste uradili ono za šta ste osuđeni. Vaš advokat može da podnese žalbu, ali samo ako navede neku proceduralnu grešku, zbog koje vam je bilo uskraćeno pošteno suđenje.

Sudije apelacionih sudova ne žele da čuju vaše insistiranje na nevinosti. A i zašto bi, kada su njihove kolege prethodno razmotrile dokaze i utvrdile da ste krivi. Medjutim, desi se da se pojave zakasneli forenzički dokazi vaše nevinosti. U tom slučaju ima načina da se oni predoče sudu ali taj proces može da traje dve, tri, ponekad pet ili više godina.

Upravo je zato vest koja stiže iz Severne Karoline prilično značajna. Na zahtev nekadašnjeg vrhovnog sudije te savezne države, zakonodavno telo je usvojilo, a guverner potpisao zakon, kojim se osniva takozvana Komisija Severne Karoline za ispitivanje nevinosti, čiji je jedini zadatak da razmatra dokaze osudjenika, koji tvrde da su nevini.

Komisija će imati osam članova, medju kojima su sudija, tužilac, šerif, advokat odbrane i advokat žrtve. Pet od njih osam moraju da se slože da je osuđenik verovatno nevin, kako bi slučaj dospeo pred apelaciono sudsko veće.

Ono što je jedinstveno u ovom slučaju jeste da sada postoji zvanično telo čiji je jedini posao da osuđenicima, koji tvrde da su nevini, pruži priliku da svoju nevinost i dokažu. Čak i oni koji su u postupku pred redovnim sudom priznali krivicu da bi dobili blažu kaznu, imaće gde da odu i kažu: «Ne, uprkos onome što sam rekao ranije, nisam kriv».

XS
SM
MD
LG