Linkovi

Mnogi vozači trkačkih automobila počeli karijeru na malim stazama


Mnogi od najboljih američkih vozača trkačkih automobila, a među njima i Sem Horniš Junior, pobednik ovogodišnje čuvene trke Indijanapolis 500, počeli su karijeru na mnogo manjim stazama.

Postoji još mnogo trkača koji na sličan način pokušavaju da dođu do ostvarenja svojih snova – nastupa u šampionatu Formule 1 ili Indikar serije. 300 i više vozača, svakog vikenda voze trku na stazi Samit Point u okolini Vašingtona, shvataju je vrlo ozbiljno. Nema veze što su sedišta na kartingu na samo nekoliko centimetera od podloge, ova vozila su veoma brza – neki dostižu brzinu i od 200 kilometara na sat.

Kevin Kop seo je za volan kartinga pre nego što je imao dovoljno godina da vozi automobil.

«Ne mogu da zamislim svoju budućnost, a da nema veze sa trkama. Trke su moj život», kaže on i dodaje da je njegov otac svoju ljubav prema auto-trkama preneo na njega, još kad je bio vrlo mali.

«Tata je okačio sliku bolida Indi kara iznad mog kreveta i pamtim je oduvek. Potpuno mi je isprao mozak trkama», ističe Kevin Kop.

Bilo je neizbežno da njih dvojica počnu da se trkaju zajedno.

«Nismo čak ni saznali da postoje kartinzi sve do moje devet godine. Tata je video satnicu autodroma Samit Point, došli smo ovamo i pratili verovatno celu sezonu. Tada smo shvatili da moramod a nabavimo jedan, mislim daje to najbolja stvar na svetu», objašnjava Kevin Kop.

Morate priznati da izgleda zabavno, a sigurno je pristupačnije od tipičnog trkačkog automobila. Pravljenje kartinga počinje od školjke i motora, a obično vam za početak treba par hiljada dolara. Zato i ne čudi da ovaj sport privlači najrazličitije vrste ljudi.

«Ja se bavim sklapnjem satelita i mislim da taj posao ima dosta sličnosti sa ovim. Pouzdanost mašine mora da bude sto odsto, inače gubite. Dolaztak ovde me opušta i pričinjava zadovoljstvo», kaže ovaj čovek.

Iako je izgleda zabavana na prvom mestu svima, neko na kraju ipak mora da pobedi.

«Bilo je dobro, karting je krenuo jako dobro od starta i držao se sve vreme. Sve je prošlo zaista vrlo dobro», rekao je Kevin Kop posle pobede na jednoj od svojih poslednjih trka. Kako kaže, narednih nekoliko meseci planira da vozi Mijatu, pripremljenu za trke i dobije dozvolu za trke popularnog Kluba sportskih automobila Amerike (SCCA).

Trke karinga postale su odlična osnova za momke slične Kevinu, koji priželjuju karijeru u trkama. Mnogi vozači Formule 1, ali i oni iz NASCAR-a, prvo su se takmičili u kartingu. Naravno, karting jeste relativno opasan sport, ali ne više od vožnje auto-putem u blizini bilo koje svetske metropole.

XS
SM
MD
LG