Linkovi

20. Festival ”Crvene zemlje“ u Oklahomi


20. Festival ”Crvene zemlje“ koji organizuju američki Indijanci održan je prošlog meseca u Oklahoma Sitiju u južnom delu Sjedinjenih Država. Takmičenja u umetnosti i igri učinila su Oklahoma Siti jednim od najvažnijih centara kulture i umetnosti američkih Indijanaca.

To je jedan od najvećih gradova u regiji velikih ravnica u Sjedinjenim Državama. Kroz taj grad sa impresivnim oblakoderima u poslovnim centru vijuga reka Oklahoma. Američko autobusko udruženje je taj festival proglasilo jednim od 100 najvećih dogadjaja u Severnoj Americi. Pripadnici 100 plemena iz krajeva širom Severne Amerike okupljaju se na tom festivalu u cilju proslave i razmene svog bogatog nasledja. Igrači dolaze na festival u kaledoiskopu boja, zvukova i pokreta.

Oko 600 igrača iz krajeva širom Severne Amerike dolaze na takmičenje. Postoje različite igračke kategorije. Igra prerijske kokoši je nova kategorija za ovu godinu. Igrač Rod Ačejnum je došao iz Kanade:

”Osoba u ovom plesu pokušava da imitira prerijske kokoši. Igramo u slavu života. Srećni smo što smo živi. Igramo na majci zemlji kako bi mladi bili plodniji i imali više dece,“ kaže Ačejnum.

Američki indijanci nose tradicionalne odore na ovim ceremonijama. Svako pleme se karakteriše jedinstvenom odećom, perjanicma i ukrasima

”Kada obučete svoje tradicionalne odore, oblačite svoj duh. A kada izadjete na plesni podijum, zbog bubnjeva kroz pesmu zaigra i vaš duh.“

Tradicionalne odore nisu samo svetle i lepe već imaju i odredjeno značenje za Indijance.

”Duge bodlje su bodlje bodljikavog praseta. Kraća dlaka je sa repa jelena, dok su pera na vrhu pera orla. Bodljikavo prase je veoma moćno. Nosite ga visoko na telu, poštujete tu životinju, i ona će vam pomoći. To je tradicionalni stil...“ kaže Rod Ačejunum.

Takmičenje u plesu na festivalu Crven zemlje je retka prilika kad se igrači iz američkih severnih i južnih plemena okupljaju na jednom mestu. Tajron Gejli je sudija.

”Severnjak ima spore korake. Južnjak ubrzava korak. Primetićete razlike .“

Sudije uzimaju u obzir mnoge faktore kada ocenjuju igrače.

”Neki igraju bolje uz ritam bubnjeva. Ocenjujemo kako izgledaju, kako se boje i ritam slaču sa odorama, kaže Tajron Gejli.“

Oko 250 indijanskih umetnika predstavlja svoje rukotvorine tokom festivala. Meri Hauard je jedna od njih.

”Ovaj festival je jedinstven. Ovde vlada izvestan osećaj koji nemam na drugim izložbama indijanske umetnosti. To je neka vrsta gotovo mističnog osećaja,“ kaže ona.

“Tu su pasulj, salata, luk. Malo sira. Zatim to prekrijemo paradajzom zatvorimo kutiju i to je to.“

Erik Oš je direktor festivala za odnose sa javnošću.

”Festival Crvene zemlje je dogadjaj koji prikazuje umetnost i kulturu američkih Indijanaca. Najvažnije od svega je da medjusobno razmenjujemo kulturne sadržaje. Stoga ovaj festival poziva ljude svih kultura da nam se pridruže,“ kaže Oš.

Tu su i razne aktivnosti, čitanje priča za decu čitav dan. Majke i ćerke mogu da udju u sopstvenu kategoriju takmičenja u plesu. Svake godine od 1987. ovaj festival privlači 25 hiljada posetilaca iz čitavog sveta u Oklahoma Siti.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG