Linkovi

Buš: Civili će shvatiti da su ekstremisti Hezbolaha odgovorni za sukob


Predsednik Buš kaže da veruje da će civili u južnom Libanu na kraju shvatiti da su ekstremisti Hezbolaha odgovorni za sukob u Libanu.

Predsednik Buš je to izjavio dok Hezbolah počinje da pruža pomoć hiljadama civila koji se vraćaju u južni Liban posle prekida vatre.

Predsednik Buš je rekao da se Hezbolah za sada oseća ugodno u južnom Libanu, ali da će se to izmeniti.

“Oni će se sada suočiti ne samo sa pitanjem uzroka razaranja u južnom Libanu već i sa libanskom armijom, čije prisustvo će, zajedno sa prisustvom snaga UN, značiti da više neće imati bezbedno utočište iz kojeg će moći da ispaljuju rakete.”

Snagama libanske armije, koje su se vratile u južni deo zemlje posle 40 godina, trebalo bi da se pridruži i 15 hiljada mirovnih trupa UN. Očekuje se da će Francuska predvoditi te trupe, ali je Pariz za sada najavio da će poslati samo 400 dodatnih vojnika. U razgovoru sa novinarima u predsedničkom odmaralištu Kemp Dejvid, predsednik Buš je rekao da nije zabrinut zbog odlaganja u upućivanju medjunarodnih mirovnih snaga, pošto je diplomatiji potrebno vreme, a takodje se nada da će Francuska pristati da uputi veći broj vojnika u Liban. Otkako su borbe prestale, Hezbolah je počeo da deli novac povratnicima i da im pomaže u raščišćavanju ruševina posle izraelskog bombardovanja. Administracija predsednika Buša tvrdi da je ne iznenedjuje što libanski civili prihvataju pomoć Hezbolaha, ali dovodi u sumnju uverenje da će tim novcem biti kupljena njihova podrška. Predsednik Buš smatra da će, kada ljudi budu trezveno sagledali razmere razaranja, shvatiti da su ga izazvali ekstremisti Hezbolaha, koji su započeli sukob otmicom izraelskih vojnika.

“Prva reakcija je, naravno, da su Hezbolah i njegove pristalice proglasili pobedu. Mislim da bih i ja uradio to da sam na njihovom mestu. Ali, ponekad je ljudima potrebno neko vreme da trezveno shvate ko stvara stabilnost, a ko ne. Hezbolah je izvor nestabilnosti”

Predsednik Buš je ponovo naglasio i da je problem širi od Hezbolaha i da uključuje podršku Sirije i Irana toj organizaciji. Ta podrška, po njegovim rečima, ima za cilj da stvori haotičnu situaciju u kojoj bi se mogle ostvariti političke prednosti. Buš je naglasio da medjunarodna zajednica ne može da dozvoli Damasku i Teheranu da nastave tim putem.

XS
SM
MD
LG