Linkovi

Sateliti menjaju obrazovanje u Americi


Sateliti, koji su tokom 1960-ih uneli revoluciju u globalne komunikacije, sada počinju da menjaju i obrazovni sistem, pošto studentima omogućavaju da proučavaju snimke i dobijaju podatke iz svemira.

Na stotine satelita stalno nam šalje snimke Zemlje i metereoloških kretanja na našoj planeti. Kako objašnjava Pola Arvedson, vanredni profesor na univerzitetu države Kalifornija u Los Anđelesu, predavači sada tako dobijene informacije upotrebljavaju u nastavi.

«Proučavamo okeane, morske struje, temperaturu morske vode kao i vremenske uslove. Takođe pratimo i stanje useva.»

U okviru jednog projekta, studenti pomoću satelitski dobijenih podataka proučavaju stanje morskog eko-sistema, u regionu Santa Monike.

Džon Mur, novi predsednik Asocijacije satelitskog obrazovanja, predaje prirodne nauke srednjoškolcima u mestu Medford, u Nju Džersiju. On ukazuje da je asocijacija formirana kako bi predavače i studente uputila u to kako Zemlja izgleda posmatrana iz svemira. Pre skoro dve decenije – 1988. kada je asocijacija osnovana – profesori su sastavljali satelitske prijemnike, kako bi primali podatke sa naučno-istraživačkih satelita. Mur ukazuje da su tokom 1990-ih, zahvaljujući Internetu, ti podaci postali mnogo dostupniji. Četrnaestogodišnjakinja Monik, iz Kalifornije, već je radila na raznim projektima.

«Migracije ptica i način na koji ih sateliti prate. Dve godine pre toga, zbog uragana Čarli, proučavali smo kako sateliti mogu da se primene na analizu uragana. Mislim da ćemo ove godine razgovarati o atmosferi, temperaturama i okeanima.»

Penzionisani profesor iz Kalifornije, Dvejn Lorsen, za svoja predavanja koristio je puno različitih podataka dobijenih sa američkih i ruskih satelita.

«Puno stvari iz biologije može da se nauči na osnovu fotosinteze. Kada proučavate planetu možete da vidite oblike zemljišta i mase, raseline i druge odlike. Toga ima koliko hoćete i samo vaša kreativnost kako da koristite te podatke može da vas ograniči.»

Bob Vonton iz Nacionalne metereološke službe napominje da je interesovanje u vezi sa globalnim zagrevanjem i uraganima navelo veliki broj školskih naučnih projekata da povezuju podatke dobijene redovnim posmatranjem stvari na zemlji sa onima koji se dobiju od satelita.

To đake zanima i tako ranije počinju da se interesuju za prirodne nauke. Međutim, školski projekti pokrivaju i druge planete. Naime, jedna grupa đaka proučava snimke Marsa, dok druga analizira fotografije Saturnovih prstenova i meseca, koje su poslale letilice NASA-e.

Treća grupa proučava sunčane fleke, preko fotografija koje tokom predavanja primaju direktno sa satelita.

XS
SM
MD
LG