Linkovi

Srbija spremna na opasnost koja stiže sa pticama-selicama


Srpska republička uprava za veterinu tvrdi da je spremna da reaguje na povećanu opasnost od pojave ptičjeg gripa, kada ptice-selice počnu da stižu u Srbiju u prvoj polovini septembra.

Direktor te uprave Dejan Krnjajić rekao je beogradskoj agenciji Beta da su laboratorije u Beogradu, Novom Sadu i Kraljevu opremljene da u roku od osam sati utvrde prisustvo virusa kod uginulih ptica.

Ornitolog Vojislav Vasić kaže da se u prvoj polovini septembra očekuje premeštanje ptica, kada će mlade ptice zauzeti nova staništa. Očekuje se dolazak divljih patki - gluvare i ridjoglave patke, kao i liske, gnjurace, labudova, čaplji i kormorana - ptica koje najčešće oboljevaju od virusa ptičjeg gripa.

Glavni migratorni talas u Srbiju stiže krajem oktobra i početkom novembra, a drugi, manji talas u decembru kada iz srednje Evrope krenu milioni vodenih ptica.

Postoje dve vrste ptica selica: kalendarske selice koje u septembru kreću ka jugu Afrike, i druga vrsta koja nema vreme i mesto slidbe, već se iz jednog staništa u potrazi za hranom, seli u drugo. Vodene ptice, koje su nosioci virusa ptičjeg gripa, kreću sa severa kada počne da se ledi voda - obično u oktobru i lete do prve nezamrznute vode. Tokom selidbe ptice dolaze u Srbiju gde voda obično mrzne u decembru i za njih je posebno privlačan Dunav. Kako kažu ornitolozi, ptice se smeštaju i u blizini ribnjaka i bara gde može da dodje do mešanja sa domaćim živinom i povećane opasnosti od prenošenja virusa ptičjeg gripa.

Vojislav Vasić naglađava da su najugroženija staništa u Vojvodini, gde ima dosta vodenih površina, kao i da se veliki broj ptica-selica smešta i pored veštačkih jezera u okolini Kruševca i Kragujevca.

Direktor Uprave za veterinu Dejan Krnjajić rekao je da je 20 ornitologa istrazivanjem utvrdilo brojno stanje ptica-selica koje preleću Srbiju, i lokacije njihovih staništa.
U Rumuniji, Madjarskoj i Bugarskoj u ovom "mirnom periodu" ima ptica zaraženih virusom ptičjeg gripa i zato su u graničnim područjima sa tim zemljama i dalje na snazi mere obaveze držanja živine u zatvorenom prostoru. U Srbiji nije zabeležen nijedan takav slučaj.

Krnjajić je dodao da je pokrenuta inicijativa za formiranje fonda za potpunu nadoknadu štete za ubijenu živinu ako takve mere budu morale da se preduzmu.

XS
SM
MD
LG