Linkovi

Mandić: Srpska lista će nakon izbora unaprijediti život Srba u Crnoj Gori


Na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori najviše pažnje u opozicionom bloku izaziva Srpska lista čiju okosnicu čini Srpska narodna stranka. Nosilac Srpske liste Andrija Mandić za naš program objašnjava razloge njenog formiranja i kaže da su tri stranke iz nekadašnjeg Bloka za zajedničku državu pogriješile što nisu prihvatile poziv da se nađu na Srpskoj listi.

Mandić negira da je cilj Srpske liste rušenje Socijalističke narodne partije i ostatka opozicije:

''Cilj Srpske liste nije rušenje nijedne opozicione stranke. Naš cilj je definisanje jasnog srpskog nacionalnog interesa u Crnoj Gori u skladu sa demokratskim standardima koji važe u razvijenom svijetu.

Srpska narodna stranka i partije koje su formirale Srpsku listu, prosto, prihvataju činjenicu da se 21. maja u Crnoj Gori mnogo toga promijenilo. Crna Gora je postala nezavisna država, krenula je jednim drugim putem u odnosu na onaj kojim je išla u posljednjih 100 godina i mi kao narod u Crnoj Gori dužni smo da definišemo svoje interese''.

Mnogi opozicionari ponašaju se kao da se nije desio 21. maj i nezavisnost Crne Gore, kaže Mandić:

''Mi prihvatamo činjenicu da je Crna Gora međunarodno priznata država i da je u toj Crnoj Gori, kao međunarodno priznatoj državi, položaj Srbe isuviše težak i da su oni od strane aktuelne vlasti predviđeni kao grupacija koja treba u narednom periodu da bude asimilovana i, suprotno njihovoj volji, prevedena u neki drugi narod koji oni nijesu''.

Nosilac Srpske liste tvrdi da su 200 hiljada Srba koji žive u Crnoj Gori bliži Srbima iz okruženja, nego Crnogorcima:

''Mi se ni po čemu ne razlikujemo od drugih Srba koji žive izvan Crne Gore. Prihvatamo Crnu Goru kao nezavisnu državu i u toj Crnoj Gori želimo da ostvarimo svoja prava.

Zalažemo se da u novom ustavu Crne Gore, što će biti dominantno posao novog parlamenta, Srbi budu jedan od konstitutivnih naroda, da položaj SPC bude zaštićen ustavom, da srpski jezik kojim govori 65 odsto građana Crne Gore i čirilično pismo takođe budu vrednovani kao ustavna kategorija, da u organima državne uprave, odnosno na privilegovanim državnim radnim njestima bude ispoštovano ono pravilo da 32 odsto zaposlenih dolazi iz srpske populacije, da se vrši ravnomjeran razvoj Crne Gore i da više ne budemo u situaciji kao do sada da ona mjesta gdje dominantno žive Srbi budu potpuno zapostavljena u svim preraspodjelama novca u budžetu Republike Crne Gore''.

Mandić je ubijeđen da će Srpska lista nakon izbora unaprijediti život srpskog naroda u Crnoj Gori:

''Crnoj Gori treba temeljno preuređenje i Srpska lista izlazi na ove izbore upravo sa takvim programom. Važni su nam ljudi, važno nam je da u Crnoj Gori od sada bude poštenije i bolje.

XS
SM
MD
LG