Linkovi

U Bejrutu počeli dogovori o realizaciji međunarodne mirovne misije na jugu Libana


Izaslanici Francuske, Turske, Pakistana i Malezije - država koje će, prema očekivanjima, poslati svoje vojnike u sastav medjunarodnih mirovnih snaga u Libanu, sastali su se u Bejrutu, da bi razradili detalje te misije.

Primirje u Libanu, postignuto posredstvom Ujedinjenih nacija, stupilo je na snagu prekjuče. Govoreći u glavnom gradu Libana, francuski ministar inostranih poslova, Filip Dust Blazi, apelovao je na Izrael da ukine vazdušnu, pomorsku i kopnenu blokada Libana zavedenu početkom rata.

Francuska će, prema očekivanjima, predvoditi 15 hiljada međunarodnih vojnika koji će se priključiti libanskim vladinim snagama u pograničnom području između Libana i Izraela.

Libanski kabinet odobrio je rasporedjivanje libanskih vojnika u južnim delovima zemlje, odakle Izrael povlači svoje snage. Zvaničnici u Bejrutu kažu da je kabinet odobrio plan slanja libanskih trupa južno od reke Litani, čije sprovodjenje treba da počne u četvrtak.

Libanski ministar informisanja, Gazi Aridi, izjavio je posle sastanka kabineta da u «Libanu više neće biti oružja van nadležnosti državnih snaga», ali nije rekao na koji će način i kada libanski vojnici konfiskovati oružje Hezbolaha.

Medjutim, načelnik generalštaba izraelske vojske general-pukovnik Den Haluc, rekao je parlamentanoj komisiji da bi neke izraelske trupe mogle da ostanu u Libanu mesecima – ako toliko vremena bude potrebno međunarodnim mirovnim vojnicima da se rasporede na jugu Libana.

U medjuvremenu, neke izraelske jedinice u Libanu nastavljaju sa povlačenjem.

Izraelski komandanti su se nadali da će izraelska vojska napustiti Liban do kraja sledeće nedelje, ali Haluc kaže da bi Izrael mogao da obustavi povlačenje trupa ukoliko se libanska vojska ne rasporedi na jugu Libana – kako se zahteva u rezoluciji UN-a 1701, koju je prošlog petka usvojio Savet bezbednosti.

Generalni sekretar UN, Kofi Anan, susreo se sa izraelskim zvaničnicima povodom raspoređivanja mirovnih vojnika. U intervjuu za izraelsku televiziju, prvi čovek UN-a rekao je da bi razmeštanje moglo da bude sporije nego što se očekivalo.

«Pokušavamo da prebacimo mirovne snage što je brže moguće. Kada ih budemo rasporedili biće potrebne nedelje, možda meseci, ali dajemo sve od sebe da ih premestimo što pre».

Prema odredbama sporazuma o prekidu vatre, u kome su posredovale UN-e, 13 hiljada «mirovnjaka» priključiće se već postojećim snagama UN-a u Libanu, kojih ima dve hiljade. Njihov zadatak je da pomognu libanskoj vojsci da demilitarizuje južni Liban i zaustavi dopremanje oružja Hezbolahu.

Diplomate Ujedinjenih nacija se nadaju da će prvi kontigent od oko tri i po hiljade mirovnih vojnika biti u Libanu u naredne dve nedelje, ali portparol ministarstva spoljnih poslova Izraela, Jigal Palmor, kaže da u njegovoj zemlji raste zabrinutost zbog kašnjenja.

«Mislili smo da će sve to biti obavljeno prilično brzo i da će vojnici biti raspoređeni za par nedelja, a sada se čini da neće sve ići tako efikasno i brzo kako je obećano. Ukoliko bude tako, izraelske odbrambene snage će morati da ostanu u nekim delovima libanske teritorije. To nije nešto što mi želimo. Rezolucija Saveta bezbednosti vrlo jasno kaže da će povlačenje izraelske vojske ići paraleno sa razmeštanjem međunarodnih snaga. Dokle god se oni ne razmeštaju, mi ne možemo da se povlačimo».

U međuvremnu, najnovije istraživanje javnog mnjenja u Izraelu pokazuje da se 70 odsto Izraelaca protivi prekidu vatre, ukoliko se njime ne postigne oslobađanje dvojice izraelskih vojnika, koje je Hezbolah oteo 12. jula i tako izazvao krizu. Ista anketa pokazuje da gotovo 70 odsto Izraelaca podržava zvaničnu istragu o tome kako je vođen rat.

Nastavlja se potraga za otetim novinarima

U medjuvremenu, supruga jednog od stranih novinara koji su prekjuče oteti u Gazi, zatražila je oslobađanje poslenika javne reči. Supruga otetog novozelandskog kamermana nazvala je te otmice besmislenim, rekavši da su oni svetu prenosili priče Palestinaca. Druga oteta osoba je Amerikanac.

Palestinske snage bezbednosti kažu da tragaju za dvojicom otetih novinara, koji su radili za američku TV mrežu FOX. Niko nije preuzeo odgovornost za ove otmice.

Nezavisno od toga, bolnički izvori navode da je izraelskom napadu uništena jedna zgrada u južnoj Gazi i da je tom prilikom poginulo dvoje ljudi i da je ranjeno još dvoje. Izraelska armija je saopštila da je meta napada bilo pretpostavljeno skaldište oružja u gradu Kan Junisu i da je pre napada upozorila sve unutar zgrade da je napuste.

XS
SM
MD
LG