Linkovi

Vašington podržava saradnju tužilaštava za ratne zločine Srbije, BiH i Hrvatske


SAD osudjuju sve ratne zločine počinjene tokom rata u bivšoj Jugoslaviji bez obzira na etničku pripadnosti počinioca i žrtve, rečeno je u saopštenju Stejt departmenta, objavljenom u sredu.

"SAD pozdravljaju činjenicu da vlasti BiH, Hrvatske i Srbije saradjuju u istrazi o video snimcima za koje se tvrdi da su snimljeni tokom operacije "Oluja", i podstiču ih da taj posao što brže obave. Zločine su počinile sve strane u sukobima, mada na različitom nivou planiranja i organizacije tih zlodela", primećuje se u saopštenju Stejt Dipartmenta i apeluje na vlade pomenutih dr\ava da sprovedu istrage o svim zločinima, izvedu pred sud odgovorne i saradjuju sa vladama drugih zemalja kako bi se svi počinioci zločina izveli pred lice pravde.

”Mi ćemo i dalje pružati podršku nastojanjima u ostvarenju tih ciljeva koje ulažu vlade, nevladine organizacije i mnogi drugi u regionu i van njega, koji su predani unapredjenju vladavine zakona“, naglašava se u saopštenju američkog Državnog sekretarijata i zaključuje:

”Sudsko gonjenje pojedinaca odgovornih za zločine i udaljavanje od nametanja kolektivne krivice od presudnog je značaja za stabilnost, bezbednost i pomirenje u regionu.“

XS
SM
MD
LG