Linkovi

Da li će Sunčev sistem biti bogatiji za tri nove planete?


Sredu, 16. avgust, neki su nazivali i «velikim praskom», pošto je «komitet za definisanje pojma planete» objavio nova pravila o tome šta spada među ta kosmička tela. Rezultat cele uzbune bi mogao da bude novi raspored planeta u Sunčevom sistemu.

Svaki osnovac na Zemlji zna da ima 9 planeta. Ipak, taj broj mogao da postane i 12. Komitet astronoma raspravlja o ovom pitanju već 2 godine. Iako su neki želeli da Pluton skinu sa liste planeta, zbog male veličine, odlučeno je da se promeni definicja pojma «planeta».

Nil De Gras Tajson, iz "Hejden planetarijuma" kaže da je kriterijum prost "ako je telo okruglo, onda je planeta".

To znači da sada među planete spadaju i tri sitna nebeska tela, za koja se verovalo da su previše mala.

Evo kako bi izgledala lista - Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Ceres – koji je bio asteroid, zatim Jupitaer, saturn, Uran, Neptun, Pluton, Haron – najveći Plutonom mesec i na kraju misteriozno malo telo poznato kao «Zina». Ukupno 12 planeta.

Sve knjige i svi naučni filmovi, koje smo gledali kao klinci, moraće da budu prepravljeni. Nije baš tako dramatična situacija kao uvođenje novog slova u abecedu, ali ako se astronomi – koji su se okupili u Pragu – saglase - Nil De Gras Tajson ima sledeću poruku:

«Za sve koji su učili da je u Sunčevom sistemu 9 planeta – žalim, to je bilo pogrešno.»

XS
SM
MD
LG