Linkovi

Pet filmova koji najuspešnije prikazuju proces sazrevanja i odrastanja


Na petom mestu je nagradjivana drama o odrastanju – “Neverovatno zaboravan”, U centru pažnje ovog filma su radosti tipično britanskog sporta- kriketa.

Radnja filma dogadja se 1960-ih u Engleskoj, a glavni junak je mladi Jevrejin, Dejvid Vajzman, koji ima svu potrebnu sportsku opremu, i neiscrpno znanje kriket-trivije, ali je očajanigrač. Srećom, savršeni trener se pojavljuje na njegovim vratima, u vidu novog komšije. Ali, stvari se komplikuju zbog predrasuda ostalih suseda, pa Dejvid mora da bira da li će se uklopiti u sredinu, ili stati iza novih prijatelja.

Na četvrtom mestu je drama “Sestrinstvo putujućih pantalona”. Zasnovan na bestseleru iz 2001 godine, film prati sudbine četiri tinejdžerke – drugarice od malih nogu – koje po prvi put provode leto razdvojene – da bi se vratile kući malo starije i znatno iskusnije.

Čitavog leta povezuje ih par farmerki koje svakoj od devojaka savršeno stoje, iako su različite visine, težine, i gradje. Dok je ova topla priča dirnula sve koji su je gledali, jedno pitanje ostaje – da li su jedne farmerke zaista odgovoarale svim članicama “sestrinstva”? Glavne glumice odgovaraju da se sve dešavalo uz pomoć malo “filmske magije”.

Na trećem mestu naše liste je kontroverzni film “Trinaest”. Rediteljka Ketrin Hardvik napisala je scenario u saradnji sa 13-godišnjom devojčicom, koja glumi u filmu o životu tinejdžerki koji se polako otima kontroli.

Jedna od glumica u filmu, Niki Rid, sama je vodila destruktivan način života, dok Evan Rejčel Vud glumi glavnu junakinju, drugu tinejdžerku sa ozbiljnim problemima. "Trinaest" se pridružio grupi drugih filmova, kao što su “Kids” i “Igby Goes Down”, koji razmatraju živote problematičnih tinejdžera. Zvezde filma su bile tinejdžerke, a njihov autentični talenat zasijao je u ovom nezavisnom hitu koji se nalazi na trećem mestu naše liste.

Na drugom mestu je drama Majka Milsa “Neprilagodjen”. U filmu, Kianu Rivs glumi protetičara i psihologa-amatera angažovanog da pomogne 17-godišnjaku, koga glumi Lu Puči, koji ne može da se odvikne od sisanja palca.

Zubar na kraju leči mladića uz pomoć hipnoze. No, bez palca koji smiruje njegovu nervozu zbog ambiciozne majke koja se možda sprema da napusti njega I njegovog oca, mladić se okreće leku za hiperaktivni poremećaj, Ritalinu, a kada to ne uspe – marihuani. Glavni glumac u filmu, Lu Pući, osvojio je glavne nagrade za glumu na festivalu Sandens, kao I Berlinskom filmskom festivalu, impresionirajući publiku svojim tumačenjem izmučenog adolescenta.


Konačno, na prvom mestu je novozelandski film “Whale Rider”. To je priča o devojčici Pai koja, budući da je njen brat blizanac umro na rodjenju, pokušava da se dokaže i zauzme mesto koje joj pripada na čelu patrijarhalne plemenske zajednice u Novom Zelandu.

Film je priča o maloj zajednici Maora po imenu Farngara na istočnoj obali Novog Zelanda, koja veruje da potiče od jednog jedinog pretka, koji je izbegao smrt kada se njegov kanu prevrnuo tako što je došao do obale jašući na ledjima jednog kita. Od tada su za poglavice plemena uvek birana provorodjena muška deca – sve do Pai. Kiša Kasl-Hjuz, koja je u vreme snimanja imala samo 12 godina, nominovana je za Oskara za svoju ulogu. ‘Whale Rider’ je jedan od najuspešnijih filmova domaće produkcije Novog Zelanda. On je zabeležio značajnu obnovu kulture Maora, i po mišljenju kritičara Sinemanije ujedno je najbolji film o odrastanju i sazrevanju.

XS
SM
MD
LG