Linkovi

Crnogorska policija zaplenila milion lažnih eura


Crnogorska policija, u –kako navode crnogorski mediji-spektakularnoj akciji, do sinoć je zaplijenila više od milion lažnih eura i oko 100 hiljada krivotvorenih dolara, a uhapsila je najmanje deset osoba.

Za samo nekoliko časova, u koordiniranim akcijama, hapšenja su izvedena u skoro svim gradovima na primorju, Cetinju i Podgorici. Nekoliko uhapšenih su stranci, a među uhapšenim crnogorskim državljanima je i jedan pripadnik policije, za koga se, na osnovu kontakata koje je imao, sumnja da je bio povean sa ovom kriminalnom družinom.

Među uhapšenima, koji su prema sumnjama policije imali zadatak da rasturaju falsifikovani novac, ima i osoba koje do sada nisu bile poznate policiji po kriminalnom djelovanju.

Policija je preksinoć, u prvom udaru zaplijenila falsifikovane novčanice vrijedne više od 200 hiljada EUR, ali tokom noći i u nedjelju u više stanova u Podgorici i na primorju i na drugim skrovitim mjestima nađena je rekordna, milionska suma. Među zaplijenjenim novčanicama najviše je apoena od 500 i 200 EUR.

Prema do sada prikupljenim podacima, lažni novac stigao je iz jedne susjedne zemlje, gdje se vjerovatno nalazi i štamparija i organizatori ove kriminalne operacije.

Zaplijenjena količina falsifikovanog novca u protekla dva dana gotovo je identična sa sumom koja je 20. jula ove godine pronađena u Zagrebu.

Tada su policijski agenti EUROPOL-a, Austrije, Hrvatske, Crne Gore i BiH u zagrebačkom hotelu Holidej zaplijenili 1,2 miliona EUR, što je do tada bila najveća, ikada otkrivena količina u Evropi, od kada je ta valuta u opticaju.

Crnogorska Uprava policije potvrdila je danas da je zaplijenjenila falsifikovane novčanice eura i dolara i da je uhapsila nekoliko osumnjičenih osoba, ali zbog istrage i obrade podataka, koja je u toku, nisu mogli da saopšte njihov iznos i imena uhapšenih.

Portparol Uprave policije, Tamara Popović, kazala je da će informacija o toj spektakularnoj akciji najvjerovatnije biti objavljena na sjutrašnjoj konferenciji za novinare.


XS
SM
MD
LG