Linkovi

Kofi Anan saopštio da su Izrael i Liban sklopili sporazum o prekidu neprijateljstava


Generalni sekretar UN Kofi Anan saopštio je da su Izrael i Liban sklopili sporazum o prekidu neprijateljstava koji će stupiti na snagu u ponedeljak u 05:00 po Griniču. Anan je u saopštenju precizirao da je bio u kontaktu sa premijerima dve zemlje kako bi došao do sporazuma o datumu prekida vatre.

"Vrlo sam srećan što mogu da saopštim da su se dvojica lidera složili da prekid neprijateljstava i kraj borbi stupe na snagu 14. avgusta u 05:00 po GMT-u", saopštio je Anan. On je pozvao obe strane da od tog trenutka prekinu borbe, dodajući da će UN sarađivati sa njima na terenu kako bi poštovale rezoluciju o prekidu neprijateljstava koju je Savet bezbednosti doneo u noći između petka i subote.

Izraelska vlada odobrila rezoluciju UN o prekidu vatre

Izraelski kabinet prihvatio je danas rezoluciju Saveta bezbednosti UN o prekidu vatre posle burne debate, i time otvorio put ka okončanju sukoba.

"Na osnovu ovog dogovora, Hezbolah neće više postojati kao država u državi. Libanska vlada je naša adresa kojoj ćemo se obratiti u slučaju bilo kakvog problema ili kršenja dogovora", rekao je premijer Izraela Ehud Olmert ministrima.

Burna rasprava došla je do vrhunca tokom sednice vlade kada je ministar Ofir Pinez-Paz počeo da kritikuje odluku da se proširi kopnena ofanziva nekoliko dana pre postizanja dogovora o prekidu vatre. Posle debate, 24 ministra je glasalo za, a jedan je bio uzdržan, čime je Izrael, dan posle Libana, odobrio rezoluciju UN. Izrael je, takodje, jasno stavio do znanja da ne namerava da povuče svoje vojnike iz južnog Libana, dok ih ne zamene libanska vojska ili vojnici UN.

"Kada libanske i medjunarodne snage dodju, Izrael će povući svoje vojnike, ali ne pre toga", rekao je ministar Jakov Edri i dodao:

"Mislim da ne bi bilo u redu reći da je to potpuna pobeda. Ipak, Hezbolah će dvaput razmisliti sledeće put pre nego što napadne Izrael".

Izraelska vojska počeće za sedmicu dve da se povlači iz južnog Libana

Jedan visoki zvaničnik kabineta izraelskog premijera Ehuda Olmerta rekao je da će vojska početi da se povlači iz južnog Libana posle dolaska prvih jedinica međunarodnih snaga i libanske armije na tu teritoriju. Izraelski zvaničnici za sada nisu mogli da potvrde tu informaciju. Ofanziva protiv ekstremista Hezbolaha u južnom Libanu trebalo bi da se završi u ponedeljak, izjavila je ministar spoljnih poslova Izraela Cipi Livni. Ona je rekla da je ofanziva nastavljena uprkos rezoluciji Saveta bezbednosti UN u kojoj se poziva na prekid neprijateljstava, jer je vojska zatražila više vremena.

"Rekli smo da ćemo dati vojsci vreme koje joj je potrebno i mislim da će to biti do nekog doba u ponedeljak", rekla je ministar Livni.

Najmanje sedam civila poginulo u napadima izraelske vojske

Najmanje sedam civila je poginulo a 19 ih je ranjeno u vazdušnim napadima izraelske vojske u Libanu, saopštila je libanska policija. Dva civila su poginula, a 10 civila je ranjeno u bombradovanju sela Ali an-Nahri, oko 20 kilometara južno od istočnog grada Balbeka. Izraelski borbeni avioni su u najmanje tri navrata gađali selo. Policija je saopštila da su u bombardovanju benzinske pumpe u Burdž aš-SSamaliju, gde se u blizini nalazi palestinski kamp, poginula dva palestinska civila. Još jedan Palestinac je poginuo u vazdušnom napadu na najveći izbeglični kamp u Libanu Ain Helue. Najmanje šest osoba je ranjeno kada su izralski avioni gađali dva mosta koji povezuju oblast Akar i glavni grad na severu Libana Tripolis, saznaje se iz bolničkih izvora. Izraelska avijacija bombardovala je rano jutros tržni centar i bezninsku pumpu u Tiru koja pripada obližnjoj bolnici. Prema rečima direktora te ustanove, lekara Džavada Nadžima, požar je pretio da zahvati čitavu bolnicu.

Jedna osoba poginula u raketnom napadu Hezbolaha na Izrael

Jedna osoba je danas poginula uraketnom napadu radikalne islamističke organizacije Hezbolah na severu Izraela, javile su agencije, pozivajući se na izraelske policijske i bolničke izvore. Raketa je pogodila kuću na severu Izraela, a kako se dodaje, u eksploziji je ranjena još najmanje jedna osoba. To je prva izraelska žrtva nastradala u prekograničnom granatiranju otkako je Savet bezbednsti UN usvojio rezoluciju o obustavi neprijateljstava.

Uhapšen arapski mladić ispred Olmertove kancelarije

Izraelsko obezbeđenje uhapsilo je danas arapskog mladića ispred kancelarije premijera Ehuda Olmerta jer je otkriven sumnjivi materijal u njegovim cipelama. Mladić je priveden na saslušanje, a njegova obuća data je ekspertima za otkrivanje eksploziva na analizu, saopštile su izraelske vlasti. Obezbeđenje je primetilo mladog Arapina kako se približava kancelariji premijera Ehuda Olmerta ali je zaustavljen i podvrgnut bezbednosnoj proveri. Tom prilikom je otkriven sumnjivi materijal u njegovoj obući. To je drugi put u poslednjih nedelju dana da se pojavila sumnja u eventualni napad na kancelariju izraelskog premijera, što još više podiže tenzije u jednomesečnom sukobu Izraela s ekstremistima Hezbolaha na jugu Libana.

XS
SM
MD
LG