Linkovi

Senatori zatražilli da Kina objasni navode o prodaji raketa Iranu


Grupa američkih senatora koja je sa zvaničnicima u Pekingu razgovarala o trgovinskim odnosima i globalnoj bezbednosti, zatražila je da kineski funkcioneri objasne navode da su rakete koje su svojevremeno prodate Iranu, završile u rukama Hezbolaha u Libanu. Senatori su zatražili i da Peking učini više da bi Severnu Koreju ubedio da se vrati pregovorima o spornim nuklearnim ambicijama Pjongjanga.

Osam senatora su novinarima u Pekingu prenijeli objašnjenje kineskih vlasti da je oružje prodato “suverenoj zemlji”. Senator Arlin Spekter, republikanac iz Pensilvanije, rekao je da je su rakete prodate u skladu sa pozitivnim kineskim zakonodavstvom, koje zabranjuje preprodaju trećoj strani.

"Potom smo pitali da li će Kina nastaviti da naoružava Iran, ukoliko se pokaže da je Iran prekršio dogovor, ali nismo dobili odgovor” "

Hezbolah je sporne projektile kineske proizvodnje ispalio na izraelske brodove. Sjedinjene Države su inače uvele sankcije prema nekoliko kineskih firmi koje su osjetljivu opremu i tehnologiju, koja bi mogla da se koristi za proizvodnju zabranjenih arsenala, prodavale vladi u Teheranu. Senatori su međutim pohvalili Kinu zbog njene podrške rezoluciji SB UN kojom su osuđene raketne probe koje je u julu obavila Severna Koreja. Senator Spekter je apelovao na Peking da svoje dugogodišnje veze sa Pjongjangom iskoristi i ubedi Severnu Koreju da se vrati multilateralnim pregovorima o njenim kontroverznim nuklearnim ambicijama.

Pregovori su obustavljeni u septembru prošle godine kada je Vašington uveo finansijske sankcije Severnoj Koreji, zbog umešanosti Pjongjanga u falsifikovanje novca i šverc droge. Kada su u pitanju američko – kineski trgpovinski odnosi, grupa senatora ih je ocenila generalno dobrim, uz izuzetak slabe zaštite intelektualne svojine i ograničenog pristupa tržištu, posebno za američke proizvođače autodelova. Senator Lamar Aleksander iz Tenesija kaže.

"Ako Kina želi da svoje proizvode prodaje na tako značajnom tržištu kao što je američko, Američka autoindustrija, posebno proizvođači autodelova moraju imati priliku da se dokažu i zarade novac na tržištu Kine".

Grupa američkih senatora razgovaraće i sa kineskim predsednikom Huom Đintaoom.

XS
SM
MD
LG