Linkovi

Borbi protiv korupcije u redovima vladinih funkcionera visokog ranga


Administracija predsednika Buša je saopštila da je podnela zahtev zemljama širom sveta da se pridruže SAD u borbi protiv korupcije u redovima vladinih funkcionera visokog ranga.

Funkcioneri kažu da se mitom i kradjom odlivaju stotine milijardi dolara iz vladinih blagajni svake godine i da su narodi u zemaljama u razvoju najviše pogodjeni. Ovdašnji funkcioneri kažu da je uloga predsednika Buša bila od presudne važnosti u pridobijanju podrške glavnih zemalja Grupe 8 na prošlomesečnom samitu u Sankt Peterburgu u Rusiji. Oni kažu da predsednik sada želi da pokrene novu medjunarodnu akciju protiv takozvanih ”kleptokrata” -- funkcionera visokog ranga koji se bogate putem mita i čiste kradje. Nema pouzdanih podataka o obimu tog problema. Medjutim, Svetska banka procenjuje da se trilion dolara i dalje svake godina isplaćuje kao mito vladinim funkcionerima, dok UN ukazuju da je proteklih nekoliko godina možda preko 400 milijardi dolara na taj način ukradeno iz programa pomoći regionu podsaharske Afrike.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu visoki funkcioneri Državnog sekretarijata i Sekretarijata za finansije i pravosudje izjavili su da će formirati inter-agencijski tim da bi ušli u trag i krivično gonili korupciju na visokom nivou, istovremeno podstičući druge zemlje da se pridruže nastojanjima SAD. Državni podsekretar za ekonomska i poslovna pitanja, Džozet Šajner rekla je da je cilj da se identifikuju, izoluju i kazne korumpirani vladini funkcioneri.

“Presudno važan metod u brobi protiv korupcije biće uskraćivanje fizičkog i finasijskog utočišta korumpiranim funkcioneirma. Sprečićemo ih da peru svoj prljavi novac, izvesti pred lice pravde one koji podmićuju strane funkcionere i identifikovati, povratiti i vratiti ta sredstva narodu zemalja od kojih su ukradena.”

Podsekretar Šajner je rekla da organizacija “Transparensi internašenel” procenjuje da je bivši indonežanski pedsednik Suharto proneverio 15 do 30 milijardi dolara tokom svoje 30-togodišnje vladavine, dok je filipinski predsednik Ferdinand Markos proneverio pet milijardi dolara. Prema podacima Stejt departmenta, identifikovani su i bivši predsednici Sadam Husein, Arnoldo Aleman iz Nikaragve, Sani Abača iz Nigerije i Ablerto Fudžimuri iz Perua za koje je rečeno da su ”kleptokrate.” Medjutim, podsekretar Šajner je odbila da identifikuje aktuelne svetske lidere koji su možda umešani u korupciju, ali je jasno stavila do znanja da SAD veruju da postoje mnogi.

Medju njih je ubrojila visoke funkcionere u Belorusiji protiv kojih su zbog korupcije i kršenja ljudskih prava već zavedene sankcije američkog Sekretarijata za finansije.

“Danas poručujemo kleptokratama da ukoliko kradu sredstva koja legitimno pripadaju gradjanima njihove zemlje, mi ćemo organizovano preduzmeti mere protiv toga. u ovom trenutku ne želimo da objavljujemo ikakve liste. Medjutim, poručujemo da je akcija koju smo preduzeli prema Belorusiji primer koraka koje ćemo preduzimati.”

Američka akcija protiv medjunarodne korupcija je počela 1977. nakon usvajanja zakona o Inostranoj korupcionaškoj praksi, čime je postalo ilegalno za američke gradjane da podmićuju strane funkcionere. Podsekretar Šajner je rekla da američki Sekretarijat za pravosudje nastavlja da svesrdno primenjuje taj zakon i da je za poslednje dve godine obradjeno 16 slučajeva sudskog gonjenja. Ona je rekla da će SAD nastaviti da se zalažu i podržavaju svaku zemlju da uvede slične zakone. U pismenom saopštenju sa svog teksaškog ranča, predsednik Buš je nazvao korupciju funkcionera visokog ranga opasnom i zaraznom zloupotrebom vlasti i opasnom za progres demokratije.

XS
SM
MD
LG