Linkovi

Liberman suočen sa oštrom konkurencijom na izborima u državi Konetikat


Rat u Iraku biće od ključnog značaja na današnjim primarnim izborima u okviru Demokratske stranke, na kojima će se odlučivati o reizboru jednog od najpoznatijih senatora u zemlji, Džozefa Libermana, iz Konetikata.

Džozef Liberman je poznat kao jedan od najistaknutijih umerenih demokrata. On se kandidovao za četvrti šestogodissnji mandat u Senatu, a svojevremeno je bio i potpredsedniki kandidat Alu Goru na izborima 2000. godine. Medjutim, Liberman sada nastoji da nastavi svoju političku karijeru jer se našao u tesnoj trci sa demokratom i političkom pridošlicom, Nedom Lamontom. Lamont je medju demokratama u Konetikatu stekao podršku zbog eksplicitnih antiratnih ubedjenja i kako, pred primarne izbore ukazuje nekoliko anketa, vodi ispred Libermana. Liberman je, proteklih dana, vodio oštru predizbornu kampanju, priznavši da podržava rat u Iraku, ali takodje ističući da je kritikovao administraciju predsednika Buša zbog načina na koji je vodila politiku u toj zemlji.

”Znam da sam povodom Iraka zauzeo stav koji ne dele mnoge druge demokrate. Medjutim, moj protivnik jednostavno kaže: iskoristite ove primarne izbore da glasate protiv Džordža Buša. Ja nisam Džordž Buš. U mnogim stvarima bio sam protiv njega.“

Ned Lamont je koristio i svoje lično bogatstvo i vodio snažnu predizbornu kampanju protiv Libermana. Lamont kaže da ova trka pokazuje koliko je nepopularan rat u Iraku postao medju liberalnim demokratama.

”To je pitanje rata, ali takodje pitanje o tome kakva smo mi zemlja. Mislim da su ljudi umorni od trošenja novca u Iraku. Oni žele da ponovo počnu da investiraju u našu zemlju.“

Primarni izbori u Konetikatu privukli su pažnju javnosti u celoj zemlji, pošto je Irak postao centralna tema kampanje. Džon Orman, profesor političkih nauka na Ferfild univerzitetu u Konetikatu, kaže da će kandidati i politički stručnjaci širom zemlje posmatrati Libermanovu kampanju kako bi procenili uticaj rata u Iraku na novembarske izbore.

”Ova trka se održava veoma rano i daće do znanja gradjanima koliko je važno ovo pitanje, posebno u većinski demokratskoj državi poput Konetikata. Tamo se izgleda vodi bitka za srce i dušu demoraktske stranke.“

Senatoru Libermanu pružili su podršku i neki od vodećih demokrata, uključujući i bivšeg predsednika Bila Klintona. Ned Lamont dobija podršku nekih liberalnih grupa i takozvanih blogera - komentatora na internetu - koji su pomogli da se pospeši interes nacije za ove primarne izbore. Liberman je već preduzeo korake da se kandiduje kao nezavisni kandiati na izborima u novembru, ukoliko danas bude izgubio.

XS
SM
MD
LG