Linkovi

Renovirani Gramersi park ponovo otvara vrata


Legendarni hotel Gramersi park na njujorškoj Leksington aveniji, iduće nedelje ponovo otvara vrata posetiocima: kao hotel i kao stambena zgrada, a sve u jeku velikog isčekivanja i nagadjanja da li će novi ”look“ biti dostojan njegove stare slave.

Dugogodišnja saradnja velikog hotelijera Jana Šregera i dizajnera Filipa Starka preobličila je imidž malih urbanih hotela, kaže urednik časopisa Kuća i vrt (House and Garden). Rezultati tog ”braka,“ takozvani butik hoteli, rasuti su danas širom sveta. Medjutim, renoviranje unutrašnjeg dizajna hotela Gramersi park nadgledao je čuveni njujorški saveremni umetnik, Džulian Šnabel, koji je -- kako beleži list Njujork tajms -- starinski luksuz obogatio modernom umetnošću. A to je dijametralno različito od ispranog, bež, futurističkog Starkovog enterijera.

Časopis Njujork (New York Magazine) u medjuvremenu navodi da već prvi pogled na renovirani Gramersi park Jana Šregera sugeriše da zabrinuti susedi nisu imali razloga za strahovanje. Naime, kad se pre par godina pročulo da hotelijer Šreger kupuje oronuli hotel da bi izgradio luksuzne apartmane, stanovnici ovog eksluzivnog kvarta vrlo su se unervozili da bi se danas duhovi smirili i prašina slegla. Novi projekat naišao je na topli prijem komšija jer ga smatraju veoma elegantnim rešenjem, doslednim starom dizajnu. Stanovi su planuli kao alva! ”Nisam želeo da napravim slona u porcelanskoj radnji,“ kaže Šreger. A na pitanje novinara časopisa Advertajzing ejdž (Advertising age) kako bi definisao svoju filozofiju dizajna u odnosu na marketing i biznis, Šreger je spremno odgovorio da su oni apsolutno nerazdvojivi.

List Fajnenšel tajms (Financial Times) beleži da je posedovanje stana u hotelu odlična investicija i atraktivna alternativa za one koji su naviknuti na izuzetnu uslugu, bez prisustva stalne posluge. Renomirani njujorški hoteli Plaza i Pjer već nude na prodaju luksuzne sobe i apratmante koje sebi mogu da priušte samo oni sa najdubljim džepovima.

XS
SM
MD
LG