Linkovi

Buš: Cilj rezolucije da se reše uzroci krize - postojanje države unutar države


Predsednik Buš je rekao da je nacrt rezolucije koji trenutno razmatra Savet bezbednosti UN deo procesa za rešavanje suštinskih razloga sukoba izmedju Izraela i ekstremista Hezbolaha u Libanu. Predsednik Buš se konsultovao sa savetnicima o situaciji na Bliskom istoku na svom ranču u Teksasu.

Predsednik Buš je priznao da su i Izrael i Liban izneli primedbe na pojedine delov nacrta rezolucije, ali je naglasio da su svi svesni da se nešto mora preduzeti kako bi se nasilje okončalo.

«Znam da se Izrael i Liban neće saglasiti sa svim aspektima rezolucije. Medjutim, namera rezolucije je da ojača libansku vladu kako bi Izrael mogao da ima partnera u mirovnom procesu. Cilj rezolucije je da se reše suštinski uzroci krize - a to je postojanje države unutar države.»

Na konferenciji za novinare na svom teksaškom ranču, predsedenik Buš je ukazao da je rezolucija koju razmatra Savet bezbednosti deo sveobuhvatnog procesa i da će posle nje uslediti druga rezolucija kojom bi se odobrilo upućivanje mirovnih snaga u Liban i stvorili uslovi za povlačenje Izraela iz južnog Libana i za obnavljanje suvereniteta Libana u delu zemlje u kojem su aktivne snage Hezbolaha.

«Važno je da rezolucija stvori uslove da libanska vlada, uz pomoć medjunarodne zajednice, može da razmesti svoje snage u južnom Libanu kako bi se sprečilo da Hezbolah i njegovi sponzori izazovu novu krizu.»

Predsednik Buš je rekao da glavni sponzori Hezbolaha - Sirija i Iran moraju da pomognu da se borbe u Libanu okončaju, dodavši da im je dobro poznat stav medjunarodne zajednice u tom pogledu.

«Drago mi je što se ljudi usredsredjuju na Siriju i Iran i to treba da činimo zato što su Sirija i Iran sponzori koji podstiču aktivnosti Hezbolaha čiji cilj je izazivanje haosa i korišćenje terora da bi se zaustavio napredak demokratije.»

Predsednik Buš je tokom proteklog vikenda razgovarao putem video-linka sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, ali je naveo da sve kontakte sa bliskoistočnim liderima prepušta državnom sekretaru Kondolizi Rajs. Državni sekretar, koja je bila prisutna na konferenciji za novinare, rekla da je razgovarala sa premijerima Izraela i Libana i da je saslušala njihove primedbe.

«Verujem da nacrt rezolucije pruža čvrste temelje i da predstavlja pravu osnovu, ali ćemo, naravno, saslušati primedbe obe strane i ispitati kako bi one mogle da budu uzete u obzir,» rekla je sekretar Rajs.

Ona je dodala da će tokom današnjeg dana u UN biti nastavljene konsultacije kako bi se finalizovao nacrt rezolucije i kako bi se nekim od primedaba izašlo u susret.

XS
SM
MD
LG