Linkovi

Transparentnost doprinosi otvorenim vladama i biznisima


Korumpirani pojedinci trude se da ne dozvole otvoren pristup informacijama. Za taj pristup, u engleskom jeziku, često se koristi termin «transparentnost», koji je bio inspiracija za ime organizacije u Nemačkoj, koja se bori protiv korupcije.

Isti termin već neko vreme je u upotrebi u političkom životu u Srbiji. Reč «tranparentnost» na engleskom jeziku, vodi poreklo od latinskog transparere, što u bukvalnom prevodu znači pojaviti se ili postati vidljiv. Danas se ta reč figurativno koristi, kada govorimo o otvorenim vladama i poštenom biznisu. Čuli ste glasove šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju, inspektora Svetske zdravstvene organizacije, predsednika korporacije Majkrosoft i sekretara za prvosuđe države Kanzas. Bilo da se radi o nuklearnoj proliferaciji, ptičijem gripu, načinu poslovanja ili odgovornosti vlade na bilo kom nivou, pravo da se pruži i dobije informacija – smatra se vitalnim. Čarls Mekfirson, viši savetnik u Svetskoj banci kaže:

«Transparetnost može da ima ogromnu ulogu u smanjenju siromaštva. Ukoliko javnost zna o kojim brojkama se radi i koliko je novca dobijeno, onda može da se uključi u debatu o tome kako bi taj novac trebalo da bude potrošen i izvrši pritisak na vladu i političare da novac troše u poljima koja imaju prioritet. I siromašni će uz transparentnost na neki način dobiti mogućnost da se čuje njihov glas», objašnjava Mekfirson.

Transparensi Internešnal USA samo je jedan od blizu 90 ogranaka matične organizacije sa sedištem u Nemačkoj, koja na globalnom nivou ocenjuje stepen korupcije za svaku državu posebno. Na godišnjoj listi, poznatoj kao Indeks sagledavanja korupcije, Island je trenutno najmanje korumpirana država, dok je Čad poslednji od 159 zemalja u kojima je obavljeno istraživanje. Predsednik američkog ogranka Transparensi Internešnal, Nensi Bosvel, ističe da – što je država korumpiranija, to više krije informacije o aktivnostima vlade, i tako nanosi štetu običnim građanima.

«Ukoliko pojedinci ne dobiju obrazovanje, lekarsku, ili bilo koju drugu negu, samo zato što je neko platio veći mito, onda se više ne radi samo o ceni izgubljenog biznisa, već su u pitanju ljudski životi», kaže Nensi Bosvel.

Ona dodaje da je transparentnost od ključne važnosti za biznis i kao najbolji primer prevare navodi kolaps američke korporacije Enron, u kojoj su zaposleni i investitiori izgubili milijarde dolara, zato što su rukovovodioci kompanije prikrili vrlo bitne podatke.

«Transparentnost je fundamentalna na trižištu iz više razloga. Pouzdanost finansijskih informacija je recimo ključna za investitore. Nemoguće je utvrditi vrednost kompanije i da li se isplati ulagati u nju, ukoliko ne možete da se oslonite na finansijske informacije», objašnjava Nensi Bosvel.

Predsednik Transpareni Internešnal-a, Peter Ajgen, kaže da postoji određeni rizik od korupcije u zemljama sa velikim rezervama prirodnih bogatstava.

«Usled vrlo visoke cene nafte, potreba za hitnim uvođenjem transparentnog sistema u toj industriji je još veća, jer je sve veći broj ruku, kroz koje prolazi novac na putu do zemalja u kojima se pravi gorivo», kaže Peter Ajgen.

Nensi Bosvel iz američkog ogranka «Transaprensi»-ja, naglašava da su za borbu protiv korupcije neophodne snažne javne i privatne institucije, a među njima slobodni mediji i nezavisni sudovi.

«Takođe morate da promenite sistem obrazovanja. Ne treba dozvoliti da korupcija opstaje zahvaljujući statusu kvo, već decu treba učiti od malih nogu da treba da očekuju više od društva u kome žive i da treba da očekuju poštenu vladu i poštene biznise», dodaje Nensi Bosvel.

Ona kao jedno od najvećih dostignuća organizacije «Transparensi Internešnal» navodi činjenicu da je korupcija postala centralno pitanje u diskusijama lidera država, institucija za razvoj, Ujedinjenih nacija i privatnih biznisa. Nensi Bosvel zaključuje da je održavanje minimalnog nivoa korupcije od esencijalnog značaja, ukoliko obični ljudi žele da uživaju u blagodetima globalnog ekonomskog razvoja.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG