Linkovi

UN: Donošenje rezolucije blokirano zbog neslaganja Francuske i SAD


Predsedavajući Saveta bezbednosti UN-a, Nana Efah-Apenteng izjavio je da je «frustriran» zbog sporog napretka u nastojanjima da se okončaju borbe izmedju Izraela i Hezbolaha u Libanu.

Posle privatnih konsultacija na kojima su razmotrena najnovija dešavanja u Libanu, Nana Efah-Apenteng rekao je da bi sastanci mogli da se nastave i tokom vikenda, dok francuske i američke diplomate nastoje da reše nesuglasice oko rezolucije kojom će se pozati na prekid vatre. Ambasador Gane, koji je ovog meseca predsedavajući Saveta bezbednosti, izjavio je da članice nastoje da preduzmu korake da zaustave sukobe, ali da postoje faktori van kontrole Saveta.

«Nije lako razrešiti sve nesuglasice i zato smo maksimalno tolerantni prema svim uključenim stranama. Amerikanci i Francuzi koji preuzimaju glavnu ulogu u tom pitanju, moraju da razgovaraju sa stranama u konfliktu, Libancima i Izraelcima, pre nego što se slože oko paketa mere, i zbog toga postoji toliko kašnjenje u preduzimanju konkretnih koraka».

Donošenje rezolucije kojom se poziva na primirje blokirano je zbog neslaganja Francuske i SAD oko redosleda dogadjaja i pitanja šta treba da se desi prvo – prekid vatre ili rasporedjivanje medjunarodnih snaga.

Efah-Apenteg je takodje izrazio zabrinutost u vezi humanitarne situacije u Libanu, pozivajući medjunarodnu zajednicu da pokaže veću velikodušnost odgovarajući na apele UN za pomoć Libanu. Zvaničnici UN kažu da je od početka sukoba raseljeno više od 900,000 ljudi.

Za to vreme, portparol UN-a Ahmad Favzi kaže da je izraelsko bombardovanje po svemu sudeći preseklo puteve dostave humanitarne pomoći zajednicama na jugu Libana.

«Tim za procenu situacije proverava stanje druma, da vidi da li će osam konvoja moći da prodje, ali današnji konvoji su otkazani. Zbog jučerašnjeg bombardovanja južnog Bejruta većina vozača kamiona jutros se nije pojavila na poslu, a još jedan konvoj ka Tiru je takodje otkazan.»

Favzi dodaje da su zvaničnici UN u kontaktu sa izraelskim vlastima u vezi humanitarne situacije, ali nije naveo detalje tih razgovora.


XS
SM
MD
LG