Linkovi

Besplatan program za arhitekte-amatere


Da li ste ikada želeli, ili možda još želite, da postanete arhitekta? Ili industrijski dizajner? Ili jednostavno volite da u slobodno vreme pravite kućni nameštaj - stolove, stolice, police, ormariće... Ako je odgovor da, onda će vas obradovati vest da popularni internet pretraživač Gugl nudi vrlo dobro napisan, besplatan program za tehničko crtanje, pod imenom Skečap (Sketchup).

Ne dozvolite da vas uplaši izraz ”tehničko crtanje.“ Skečap je tako jednostavan za upotrebu da mogu da ga koriste i osnovci. Reč je o vešto i intuitivno smišljenom softveru za crtanje u tri dimenzije, i to sa preciznim merama.

Koristeći kompjuterski miš kao alatku, lako i brzo možete da nacrtate jednostavne oblike, kao što je obična kuća, sa krovom ”na dve vode,“ komad nameštaja, ili neki jednostavan predmet. A zatim možete da se sa tim objektom poigravate do mile volje.

Da mu dodajete i oduzimate elemente, da ga posmatrate sa svih strana, iz daljine ili blizine. Da ga obojite, da mu date teksturu, dodajete senke... U programu Skečap moguće je eksperimentisati sa dizajnom za običnu šolju za kafu ili osmisliti rešenje za novu kuću.

Kao pomoć u učenju Gugl je stavio na raspolaganje nekoliko kratkih video instrukcija, a moguće je i prekopirati priručnik. Gotove kreacije možete da objavite u Guglovom katalogu, zajedno sa kreacijama drugih crtača. Program Skečap može besplatno da se skine sa adrese sketchup.google.com. Postoji, naravno, i profesionalna verzija ovog programa koja se plaća, ali već i ova besplatna nudi gotovo neverovatne mogućnosti.

XS
SM
MD
LG