Linkovi

UN poziva Iran da obustavi program obogaćivanja uranijuma


Rezolucijom, koja je usvojena sa 14 glasova za i jednim glasom protiv od direktora Medjunarodne agencije za atomsku energiju traži se da do 31. avgusta izvesti Savet bezbednosti o tome da li je Iran ispunio zahteve sadržane u njoj.

U protivnom, u tekstu rezolucije se navodi da bi Savet bezbednosti mogao da usvoji odgovarajuće mere, što je diplomatska formula za ekonomske i političke sankcije. Američki ambasador u UN, Džon Bolton, izarazio je zadooljstvo ishodom glasanja.

«Drago nam je da je Savet zauzeo tako jasan i čvrst stav usvajanjem ove rezolucije. Nastojanje Irana da se domogne nuklearnog oružja predstavlja direktnu pretnju medjunarodnom miru i bezbednosti i zahteva jasan odgovor od strane Saveta u vidu obavezujuće rezolucije.»

Teheran uporno tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo civilnu i mirnodopsku namenu. To gledište ponovio je i iranski ambasador u UN Džavad Zarif.

«Mirnodopski nuklearni program Irana ne predstavlja pretnju medjunarodnom miru i bezbednosti. Stoga je razmatranje ovog pitanja u Savetu bezbednosti neopravdano i lišeno svake pravne osnove i praktične namene.»

Eksperti su podeljeni u pogledu roka do kojeg bi Iran mogao da pribavi naučno znanje potrebno za proizvodnju nuklearne bombe. Procene se kreću od četiri do 10 godina. Medjutim, eksperti se slažu da se Teheran približava trenutku u kojem će moći da masovno proizvodi obogaćeni uranijum. Medjunarodna agencija za atomsku energiju je bezuspešno godinama upozoravala vladu u Teheranu da odustane od svojih planova o obogaćivanju uranijuma. Britanski ambasador u UN, Emir Džons-Peri, izjavio je u Savetu bezbednost da ga veoma brine činjenica da Iran nije ostvario punu saradnju sa Medjunarodnom agencijom i pozvao Teheran da se povinuje rezoluciji UN kako bi izbegao dalje mere Saveta bezbednosti. Katar je jedina članica Saveta koja je glasala protiv rezolucije, a ambasador te zemlje u UN, Nasir Abdulaziz al-Naser, rekao je da sada nije vreme za takav dokument, dodavši da on neće doprineti stabilnosti u regionu kao ni jedinstvu u Savetu bezbednosti.

XS
SM
MD
LG