Linkovi

Italija se priprema za moguće izbijanje ptičijeg gripa


Italijanski zdravstveni zvaničnici saopštili su danas da se pripremaju za moguće izbijanje smrtonosnog virusa tokom narednih meseci, kada počinju seobe ptica iz Azije i istočne Evrope prema Africi.

Ptice koje nose virus verovatno će početi da stižu u Evropu 20. avgusta, a najrizičniji period biće u septembru i oktobru, saopštili su italijanski zdravstveni zvaničnici. Najveća opasnost dolazi od ptica koje na putu ka Africi dolaze iz područja u kojima se virus već pojavio.

U februaru je 19 divljih labudova koji su sleteli u južnu Italiju sa Balkana bilo pozitivno na virus H5N1 ptičjeg gripa. Da bi se sprečilo izbijanje zaraze, italijanska vlada je uvela zone
nadzora 10 kilometara oko mesta gde su prijavljeni slučajevi zaraze, ograničenje kretanja živine i zabranu lova u tim oblastima. Kako tvrde italijanski zvaničnici, te mere su bile efikasne u suzbijanju virusa i u Italiji nije registrovan nijedan slučaj zaraze.

Italijanski ministar privrede Paolo De Kastro najavio je da će italijanska vlada i Evropska unija dodeliti 45 miliona evra pomoći italijanskoj živinarskoj industriji, zbog pada prodaje od 80 odsto u vreme najveće panike zbog ptičijeg gripa.

XS
SM
MD
LG