Linkovi

Lajčak isključio mogućnost da EU finansira predizbornu kampanju


Nekadašnji evropski izaslanik za crnogorski referendum Miroslav Lajčak, nakon izjave crnogorskog ministra finansija da Vlada u budžetu nema novca za izbore, isključio je mogućnost da Evropska unija finansira predizbornu kampanju u Crnoj Gori, navodeći da je Vlada dužna da obezbijedi novac za tehničko održavanje izbora.

Lajčak je listu ‘’Dan’’ kazao da stranke za kampanju treba same da obezbijede bar dio novca. "I vlast i opozicija su znali da će im referendum isprazniti budžet i da neće moći da računau na pomoć EU", naveo je Lajčak.

On je kazao da je pregovarao sa Evropskom komisijom o tome da li je moguće da ona obezbijedi razliku u novcu kako bi se riješio spor o finansiranju kampanje.

"Rečeno mi je da to nije moguće i da EK može pružiti samo tehničku pomoć. Oba bloka su bila obaviještena o tome", naveo je on.

Crnogorski ministar finansija Igor Lukšić nedavno je kazao da u crnogorskom budžetu nema novca za predizbornu kampanju, jer su političke stranke predviđenu sumu potrošile za referendum.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je danas da opozicione stranke ne treba da se žale na nedostatak novca za izbornu kampanju, jer je o tome trebalo da misle kada su prije referenduma tražile sav novac predviđen budžetom za izbore.

»Ne treba zaboravljati da su stranke koje su pripadale bloku za zajedničku državu tražile da se sva sredstva predviđena za izbore i referendum isplate za referendumsku kampanju«, kazao je Vujanović u intervjuu Radiju Crne Gore.

On je rekao da bi novo izdvajanje novca za izbornu kampanju značilo da ta sredstva moraju da se uzmu od nekog budžetskog korisnika.

Funkcioner SNP Dragiša Pešić, međutim, tvrdi da je i Lajčaku jasno da Vlada ima obavezu da obezbijedi novac iz budžeta za finasiranje predizborne kampanje.

Pešić kaže da su izjave o tome da nema novca čista politička demagogija i da takvo nešto neće proći kod SNP-a. On tvrdi da podnosiocima izbornih lista, niko ne može da uskrati pravo na finansiranje izborne kampanje.

XS
SM
MD
LG