Linkovi

"Dan" objavio spisak osoba koje potražuje Hrvatska zbog ratnih zločina


Podgorički list "Dan" objavio je danas spisak od 1.993 osoba koje, kako se navodi, potražuje Hrvatska zbog navodnih ratnih zločina. Spisak je izazvao pravu buru u Crnoj Gori nakon što je juče postisan Sporazum Crne Gore i Hrvatske o preuzimanju predmeta hrvatskog državnog tužilaštva od strane crnogorskog protiv osoba koji su učestvovali u napadu na Dubrovnik.

Saopšteno je da je nevladina organizacija "Veritas" došla u posed liste osumnjičenih, optuženih i osuđenih osoba za krivićna djela ratnih zločina koja se vode pred nadležnim hrvatskim organima. Navodi se da je spisak sačinilo hrvatsko državno tužilaštvo, sa stanjem na dan 1. septembra 2004. godine. Na spisku se nalazi 1.993 osoba od kojih je pod istragom 803, pod optužbom 586, dok je 577 osuđeno. Među procesuiranim predmetima najviše je Srba iz Hrvatske, zatim znatan broj i pripadnika bivše JNA, a samo nekoliko iz hrvatske vojske i policije.

Predsjednik "Veritasa" Savo Štrbac rekao je da hrvatsko državno tužilaštvo nikada nije demantovalo spisak te organizacije.

"Zvanični podaci hrvatskog tužilaštva govore da je za ratne zločine i nasilje osumnjičeno više od 200 Crnogoraca, od čega su 54 slučaja procesuirana nakon okončanja istraga", rekao je Štrbac, prenosi podgorički dnevnik.

Demokratska srpska stranka ocijenila je danas da bi u vezi sa događajima na dubrovačkom ratištu prvo trebalo utvrditi odgovornost premijera Mila Đukanovića.
Ta stranka je upitala Đukanovića dokle će "svoje ljudsko, karakterno, političko i državničko revidiranje vršiti preko naših leđa".

"Dobro pamtimo i tvrdimo - slao si, boravio si i obilazio naše uniformisane borce na dubrovačkom ratištu, u jedinstvenoj državi SRJ", kaže se u saopštenju DSS-a.

Dodajmo da je danas u Podgorici osnovana Demokratska stranka Crne Gore, za čijeg je predsjednika izabran bivši funkcioner Narodne stranke i nekadašnji ministar rada i socijalnog staranja Predrag Drecun.

Drecun je istakao da će DS biti posvećena traženju rješenja za ekonomske probleme, kao i prevazilaženju podjela u Crnoj Gori.


XS
SM
MD
LG