Linkovi

Toplotni talas bi mogao dovesti do skupljih poljoprivrednih proizvoda


Jedanaestodnevne visoke temperatura, koje dostižu i 46. podeok Celzijusove skale, u Kaliforniji nanose ogromnu štetu poljoprivredi. Meteorolozi očekuju da bi toplotni talas, koji je uzrokovao smrt najmanje 60 osoba, mogao da popusti ovog vikenda.

Medjutim, osveženje je možda već zakasnilo, kažu mnogi kalifornijski poljoprivrednici.

Kalifornijski proizvodjač mlečnih proizvoda Henk Van Eksel daje sve od sebe da omogući da njegove krave imaju što prijatnije temperaturne uslove, ali je efekat toplotnog talasa na njegov stočni fond očigledan.

”Ako vidite krave da su isplazile jezik, jasno vam je da im je teško“, kaže Van Eksel - čiji je otac započeo biznis proizvodnje mlečnih proizvoda. Izgubio je 14 krava i kaže da je proizvodnja mleka opala za preko 20 posto.

Zvaničnik vlasti u Sakramentu Dejvid Džonz kaže da je zbog te ekstremne vrućine proglašeno vanredno stanje u nekoliko okruga.

”Ovo se nije dogodilo u proteklih 30 godina. Ovaj toplotni talas je bez presedana. Noću je užasavajuće toplo i ovo je ogroman izazov za lokalne zajednice“, kaže Džons.

Kalifornijska mlečna industrija godišnje zaradi 50 milijardi dolara. Ona nije jedina na udaru velike vrućine. I Udruženje uzgajivača groždja i proizvodjača vina navodi da je ova temperatura porazna za njihove useve. Stiv Herindžer u svom vinogradu uzgaja ”Petit Šira“ i kaže da sunce jednostavno prži grozdove.

”To više nije ni suvo groždje. Nije ostalo ništa“, kaže Herindžer i procenjuje da će izgubiti više od pet posto useva zbog ove vreline.

Medjutim, još više je zabirnut oko toga kako će užasne vrućine uticati na ukus njegovih vina. Sa druge strane na poljima paradajza, Greg Gunoz procenjuje da je toplota uništila oko 15 posto cvetova - ili blizu 46 hiljada tona paradajza u jednoj sezoni.

”TI cvetovi jednostavno nisu urodili plodom. Gubimo novac, a vrućine ne prestaju.“, kaže Gunos.

Ista je situacihja i u voćnjacima - breskve, orasi i dinje posebno su ugrožene u Centralnoj dolini gde se proizvodi više od polovine kalifornijskih poljoprivrednih proizvoda. Pol Venger, iz Kalifornijskog poljoprivrednog biroa kaže da je još suviše rano proceniti ukupnu štetu, ali predvidja da će novčanici potrošača na jesen biti prilično ispražnjeni.

”Potrošači će morati da se nose sa ovim kad budu morali da plaćaju proizvode u radnjama i restoranima.“

I delovi severne Evrope takodje su zahvaćeni ovim toplotnim talasom. Dve nedelje temperatura preko 40 stepeni u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Severnoj Italiji krivi se za desetine smrtnih slučajeva i nestašice struje širom tog regiona.

XS
SM
MD
LG