Linkovi

Drašković i Ivanić razgovarali o pregovorima o Kosovu


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković upoznao je kolegu iz Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića sa tokom pregovora o budućem statusu Kosova i sa razgovorima srpske i albanske delegacije koji su vođeni u Beču.

Dvojica ministara saglasili su se da do sporazuma o Kosovu treba da dođe kompromisom između Beograda i Prištine i da bi svako nametnuto rešenje protivno Povelji Ujedinjenih nacija i međunarodnom pravu moglo da izazove ozbiljne posledice u celom regionu, navodi se u saopštenju srpskog Ministarstva spoljnih poslova.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da rešenje za Kosovo bude nametnuto ambasador Nemačke u Beogradu Andreas Cobel rekao je da se od početka pregovora o statusu Kosova u Beogradu stalno priča da će rešenje, navodno, biti nametnuto i da neko Srbiji želi da oduzme Kosovo, umesto da je fokus na pregovorima, da se traže kompromisi, da se objašnjava stanovništvu Srbije zašto je situacija na Kosovu takva kakva jeste.

To nije politika za 21. vek i usmerena na evropske integracije, rekao je ambasador Cobel i naglasio da Nemačka želi rešenje na osnovu dogovora s kojim obe strane mogu da žive. Nemački ambasador nazvao je besmislenim spekulacije da se u zamenu za nezavisnost Kosova, Beogradu nude velike investicije i brži ulazak u Evropsku uniju.

A vladika raško prizrenski Artemije ocenio je kao najuspešniju posetu Vašingtonu, tokom koje je zajedno sa predstavnicima Srpskog nacionalnog veća, od američkih zvaničnika zatraženo da utiču na svoju Vladu da razmotri politiku koju vodi prema Kosovu i istakao razumevanje na koje su te poruke naišle.

XS
SM
MD
LG