Linkovi

Pasivno pušenje predstavlja ozbiljnu opasnost za decu


Prema najnovijem istraživanju, koje je sprovela Svetska zdravstvena organizacija u saradnji sa američkim i kanadskim zdravstvenim agencijama, deci u svetu preti sve veća opasnost od takozvanog pasivnog pušenja, odnosno od sekundarnog udisanja duvanskog dima.

Globalno ispitivanje bilo je usredsredjeno na decu uzrasta izmedju 13 i 15 godina, u 132 zemlje. Vik Voren iz američkog Centra za kontrolu i sprečavanje bolesti kaže da su rezultati ispitivanja medju školskom decom dali uznemirujuće rezultate:

”Pokazalo se da je oko polovina dece u svetu izložena dimu na javnim mestima. To nije dobra vest. U nekim područjima to dostiže procenat od čak 80 odsto. To je užasno. Cilj je da to bude nula odsto, pa će to biti problem sve dok ne dostignemo taj cilj.“

Sekundarni dim sadrži mešavinu otrovnih hemikalija koje se dovode u vezu sa rakom, srčanim bolestima, dijabetesom i drugim tegobama. Funkcioner Svetske zdravstvene organizacije Armando Peruga kaže da sekundarni dim otežava život deci:

”Kod dece se javlja veliki broj oboljenja disajnih puteva, astma, infekcije uha, i sve je to zbog izloženosti sekundarnom dimu, najčešće od roditelja i prijatelja.“

Peruga kaže kako je ispitivanje pokazalo razmeru tog problema i postavilo osnovu za pomenu politike. 131 zemlja potpisala je Sporazum Ujedinjenih nacija o kontroli duvana, prvi kojim se zemlje podstiču da donose zakone o suzbijanju pušenja. Ali sporazum nema efekta ako se ne primenjuje, kaže Džordž Saade, službenik Svetske zdravstvene organizacije u Bejrutu. Na primer, kaže on, Liban je usvojio taj sporazum 2005., ali tek treba da donese zakon o pušenju.

”Od svakih desetoro dece osmoro živi u domaćinstvima u kojima se puši. 75 odsto je izloženo pušenju na javnim mestima, jer se to u ovoj zemlji ne zabranjuje.“

Funkcioner Svetske zdravstvene organizacije Armando Peruga kaže da ta agencija Ujedinjenih nacija namerava da u septembru objavi preporuke u vezi sa sekundarnim pušenjem:

”Izmedju ostalog, preporučićemo da vlade donesu zakone za potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim radnim prostorijama i javnim mestima. Drugo, vlade i gradjanska društva trebalo bi da sprovedu obrazovne kampanje za smanjenje izloženosti dimu u domaćinstvima, koja je još veoma visoka.“

Peruga kaže kako se nada da će Globalno istraživanje o uticaju duvana na decu podstaći zemlje da usvoje politiku suzbijanja pušenja jer, kako kaže, životi mladih ljudi zavise od toga.

XS
SM
MD
LG