Linkovi

Vizner istakao neophodnost nastavka pregovora Beograda i Prištine


U razgovorima sa zvaničnicima vlasti, specijalni izaslanik SAD za pregovore o budućem statusu Kosova Frenk Vizner istakao neophodnost nastavka pregovora Beograda i Prištine.

Iako je američka ambasada pre razgovora najavila da će Vizner zatražiti od Beograda da bude konstruktivan u pregovorima o statusu Kosova kako bi se na Kosovu obezbedili mir i demokratija koji štite prava svih njegovh građana, o tim zahtevima javnost posle razgovora nije obaveštena.

Kancelarija Vlade za saradnju sa medijima saopštila je jedino da je premijer Vojislav Koštunica u razgovoru sa Frenkom Viznerom ponovio da Srbija ima dovoljno državotvornog iskustva da prihvati i obezbedi najbolju meru autonomije za Kosovo, ali i ne dopusti da se na 15 odsto njene teritorije stvara nova albanska država.

Posle razgovora sa šefom diplomatije Vukom Draškovićem, američki izaslanik Frenk Vizner ocenio je, kaže se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova, da je na prvim direktnim pregovorima u Beču o statusu Kosova došlo do napretka, ali da je takvu praksu potrebno intenzivirati u nastupajućoj fazi pregovora i pokušati da se dođe do približavanja pozicija. Ministar Drašković naglasio je da bi dugoročno i pravedno rešenje trebalo da bude krajnji rezultat pregovora o budućem statusu Kosova, do čega je jedino moguće doći kompromisom i uz poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija.

Frenk Vizner razgovarao je i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, a u saopštenju crkvenih vlasti kaže se da se razgovaralo o neophodnosti zaštite srpskih crkava i manastira nezavisno od ishoda pregovora o budućem statusu Kosova. Predstavnici Crkve naglasili su da predviđene zaštitne zone oko manastira neizostavno treba da uključuju i fizičku zaštitu i međunarodne garancije za funkcionisanje sistema zaštite.

XS
SM
MD
LG