Linkovi

Kako nastaju podvodne plime, koliko su opasne i kako ih preživeti?


U ovo letnje doba, osim o pregorevanju, na plaži treba voditi računa i o opasnostima koje vrebaju ispod površine okeana. Sem ajkula, treba imati na umu plimne, ili tačnije – podvodne struje.

Leto je naravno veoma popularno doba za ljubitelje plaže. Međutim, u okeanu ima i skrivenih opasnosti. Podvodne struje su veoma jake, skoncentrisane struje koje idu od obale, kroz zonu velikih talasa i iza linije njihovog formiranja. One mogu da e pojave na svakoj plaži sa većim talasima i – mogu da budu smrtonosne.

Američko Udruženje spasilaca kaže da od podvodnih struja samo u Sjedinjenim Državama strada više od stotinu ljudi godišnje i da se u više od 80 odsto spasenih života radi o podvodnim strujama. Pojava nastaje ovako – peščani nanosi zadržavaju vodu dolazećih talasa, stvarajući neku vrstu rezervoara. Kada se taj nanos probije, voda iz «rezervoara» pokulja prema moru. Spasilac Bil Solc kaže da ponekad tako nastaje veoma jaka stuja.

«Struja, odjednom, počne da vas vuče prema dubini i to počinje da izaziva paniku.»

Stručnjaci savetuju da plivate samo u vodama koje nadgledaju spasioci. Nadležni u Floridi kažu da se broj spasavanja od podvodne struje povećao, verovatno zbog promena koje su na peščanim nasipima izazvali prošlogodišnji uragani.

Spasioci su uvežbani da plivaju dalje od podvodne struje, pre nego što pokušaju da se domognu obale. Međutim, većina plivača prirodno radi drugačije, kaže Barbara Pejn.

«To je klasična greška. Grčevito nastavite da plivate i umorite se», kaže Barbara, koja se zajedno sa kćerkom i dvoje sestrića gotovo udavila u podvodnoj struji.

«Neprekidno sam mislila da ćemo da se izvučemo ako nastavimo da plivamo, ali naravno, to funkcioniše na sasvim drugačiji načn.»

Spasioci poručuju da ne paničite, da se ne suprotstavljate struji nego da plivate zajedno sa njom, čak i ako vas odvlači prema pučini. Tek onda treba plivati u stranu, da bi se izašlo iz struje. Udaljićete se od jake struje za 20 – 30 sekundi, da biste potom kroz mirniju vodu mogli da doplivate do obale.

XS
SM
MD
LG