Linkovi

Siniora: Rekli su da žele da slome vrat Hezbolahu. U stvari oni lome vrat Libancima


Libanski premijer Fuad Siniora izjavio je da izraelsko bombardovanje položaja Hezbolaha u Libanu primorava njegovu zemlju da padne na kolena. U televizijskom intervjuu, libanski lider je rekao da je prvi najvažniji korak ka bilo kakvom sveobuhvatnom rešenju bliskoistočne krize, momentalni prekid vatre.

Blizu dve nedelje intenzivnog granatiranja između Izraela i Hezbolaha u Libanu, dovelo je do smrti više od 350 Libanaca i više od 35 Izraelaca. Libanski premijer Siniora govorio je snažno protiv izraelskih vojnih akcija ističući da je libanski narod onaj koji pati.

»Rekli su da žele da slome vrat Hezbolahu. U stvari oni lome vrat Libancima. Bacaju celu zemlju na kolena.»

Libanski premijer je kao gost TV mreže CNN, rekao da oseća da bi koren najnovijeg spora mogao da se prati sve do Šiba farmi, sporne teritorije na granici Izraela, Libana i Sirije.

Gostujući na televiziji CBS, izraelski ambasador u Sjedinjenim Državama Danijel Ajalon okrivio je Siriju da nije uradila dovoljno da zauzda aktivnost Hezbolaha. On je dodao da Izrael traži da se ispuni nekoliko uslova, pre pristanka na prekid vatre.

«Ako žele prekid vatre, moraju da obezbede sigurno, bezuslovno oslobađanje naša dva vojnika, koje drže kao taoce i moraju da obezbede prestanak raketiranja od strane Hezbolaha i da prestanu da snabdevaju Hezbolah oružjem.»

Ambasador Ajalon je rekao da Izrael veruje da je ubio stotine ekstremista Hezbolaha i uništio veći deo njegovog naoružanja, ali nije mogao da kaže koliko bi dugo izraelsko bombardovanje moglo da traje.

U međuvremenu, na istom programu, sirijski ambasador u Sjedinjenim Državama Imad Mustafa zatražio je direktne razgovore Damaska i Vašingtona o tom problemu. Međutim, šef osoblja Bele kuće Džošua Bolten izjavio je za NBC da nedavno iskustvo Vašingtona sa Damaskom ne obećava.

»Istina je da je ova administracija tokom svog mandata, specijalno tokom prvog mandata, imala brojne bliske, direktne kontakte sa Sirijskom vladom koji nisu doneli ništa dobro».

Bolten ipak nije potpuno zatvorio vrata Siriji, istakavši da je da je državni sekretar Kondoliza Rajs zadužena za sve diplomatske pregovore.

XS
SM
MD
LG