Linkovi

Barozo-Tadić: Sporazum Srbija - Evropska unija moguć do kraja godine


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik Srbije Boris Tadić složili su se u Briselu da je Akcioni plan Vlade Srbije za ostvarenje pune saradnje s Haškim tribunalom dobar i da sada od njega valja očekivati konkretne rezultate.

Barozo je rekao, posle razgovora s predsednikom Srbije, kojem je prisustvovao i komesar za proširenje Oli Ren, da se protivi nameanju rešenja za budući status Kosova i Metohije. Predsednik Srbije Boris Tadić je zahvalio Barozu na podršci Akcionom planu, ističući da će on lično dati punu podršku Vladi Srbije u sprovodjenju tog dokumenta u delo.

“Ostvarenje pune saradnje s Haškim tribunalom je trenutno najvažnije pitanje za naše odnose sa Evropskom unijom”, izjavio je Tadić, dodajući da će Srbija učiniti sve što može da bi Ratko Mladić bio uhapšen.

Barozo je, na istoj konferenciji za štampu, istakao da je veoma zadovoljan nedvosmislenim porukama koje je predsednik Tadić uputio Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je, posle razgovora s predsednikom Borisom Tadićem da se protivi nametanju rešenja za budući status Kosova i Metohije.

“Rešenje treba da bude rezultat konstruktivnih pregovora koji bi doveli do održivog rešenja u budućnosti. To je stav Evropske unije”, izjavio je Barozo, naglašavajući da EU podržava napore specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija.

Predsednik Srbije je izjavio da bi, ako bi Kosovo postalo nezavisno, bio veoma zabrinut za stabilnost regiona. Tadić je, takođe, rekao da je nezadovoljan dosadašnjim tokom pregovora o Kosovu i Metohiji, ali je dodao da očekuje pozitivan pomak u budućnosti.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da jučerasnji i današnji sastanci Vojislava Koštunice i Borisa Tadića u Briselu pokazuju kakvu vrstu odnosa EU želi da ima sa Srbijom.

“Bila su ovo dva važna dana za naše odnose sa Srbijom i signal za vrstu odnosa koje želimo da imamo sa tako značajnom zemljom“, izjavio je Solana posle susreta s Tadićem u Briselu.

Zahvalivši Evropskoj uniji zbog podške Akcionom planu za završetak saradnje Srbije s Haškim tribunalom, Tadić je rekao da očekuje da će primena tog plana dovesti do hapšenja preostalih haških optuženika u narednih nekoliko meseci. Solana je takodje izjavio da se ne može zamisliti stabilnost u regionu bez stabilnosti u Srbiji.

Predsednik Srbije Boris Tadić boravi u Briselu na poziv generalnog sekretara NATO Jap de Hop Shefera. Tadić će govoriti i na sednici Severnoatlantskog saveta, operativnog tela NATO, u kojem učestvuju ambasadori svih 26 država članica.

XS
SM
MD
LG