Linkovi

Cunami iznenadio stanovnike - sistem za upozoravanje još nije spreman


of an earthquake that struck
Indonesia" hspace=2 src="/serbian/images/afp_indonesia_java_quake_graphic_17jul06_210.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Smrtonosni cunami u Indoneziji je ponovo pokrenuo pitanje hitnosti sistema za upozoravanje u regionu Indijskog okeana.

Stanovnici zapadnog dela ostrva Jave kažu da nisu dobili upozorenje, koje je moglo da spase mnoge ljude. U cunamiju je poginulo više od 340 ljudi, a gotovo tri hiljade su ostale bez krova nad glavom. Kad su ogromni talasi juče pogodili obale zapadne Jave, stanovnici ostrva su znali da moraju da beže.

Sada već mnogi Indonežani prepoznaju znake cunamija - okean se brzo povlači i zatim vraća prema obali u vidu vodenog zida. Juče je bilo malo vremena da se pobegne na višu nadmorsku visinu. Mnogi na plažama u zapadnom delu Jave nisu osetili zemljotres magnutude 7,7 stepeni, koji je izazvao cunami. Stanovnici kažu da nisu dobili nikakva upozorenja. Sedamnaest minuta nakon otkrića zemljotresa u Indijskom okeanu, 355 kilometara od Džakarte, Centar za upozoravanje na cunamije u Pacifiku i na Havajima, izdao je upozorenje na cunami za južnu Javu i australijska Božićno ostrvo.

Direktor indonežanskog Meteorološkog centra Suhardžono, kaže da je centar preneo upozorenje nekoliko minuta nakon zemljotresa, savetujući ljude u priobalnim oblastima da se popnu na višu nadmorsku visinu. Međutim, Suhardžono ističe da na velikom ostrvu kao što je Java, nije lako preneti poruku. Prethodni cunami je podstakao zemlje od Azije do Afrike da razviju sistem ranog upozoravanja, ali godinu i po dana nakon katastrofe taj sistem još nije spreman. Majkl Rotman, specijalni koordinator Ujedinjenih nacija u Džakarti za sistem upozoravanja na cunami u Indijskom okeanu, kaže da međunarodni donatori pomažu Indonežanskoj vladi da uspostavi mrežu senzora koja ipak neće skoro da bude spremna.

”To je veoma usavršena mreža i potrebno je još vremena za njenu primenu. Mreža će biti deo sistema u Indijskom okeanu, ali je prednost to što će moći da prikupi veliki broj do sada nedostupnih podataka, što će omogućiti vlastima u Indoneziji da izdaju veoma pouzdana upozorenja.“

Taj sistem ipak neće biti primenjen do 2009. godine. U međuvremenu, Malezija i Tajland su preduzeli korake da formiraju sopstvene sisteme upozorenja. Tajland je instalisao sirene za upozoravanje na plaži u Puketu, dok je Malezija postavila senzore u okean. I dok sistem u Indijskom okeanu ne bude sasvim uspostavljen, ograničena upozorenja će pristizati iz Pacifičkog centra. Stručnjaci navode da je ovaj najnoviji cunami još jedno upozorenje na hitnost uspostavljanja tog sistema pre naredne katastrofe.

XS
SM
MD
LG