Linkovi

Pred županijskim sudom u Zagrebu započela protiv Glavaša i Fehira


Pred županijskim sudom u Zagrebu započela je istraga protiv bivšeg ratnog komadanta grada Osijeka Branimira Glavaša i pripadnika njegove jedinice Krunoslava Fehira osumnjičenih za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

Na prvom ročištu pred zagrebačkim sudom saslušani su pomoćnik ministra policije u vrijeme rata Željko Tomljanović i bivši pripadnik tzv. Branimirove bojne Vjenceslav Bil dok se na sudu nije pojavio bivši ministar odbrane Martin Špegelj.

Samog Glavaša najviše tereti skaz drugooptuženog Krunoslava Fehira koji je javno izjavio da je po Glavaševom naređenju likvidirao i zlostavljao građane Osijeka srpske nacionalnosti.

Glavaš kojeg tužilaštvo tereti za ubistvo dvoje i mučenje troje srpskih civila protiv Fehira je nedavno podnio kontraoptužnicu opisujući ga kao mentalno poremećenu osobu. Glavaš također tvrdi kako je žrtva montiranog političkog procesa u režiji vladajućeg HDZ-a koji mu se na taj način sveti što je napustio ovu stranku i sa vlastitom strankom porazio HDZ na posljednjim lokalnim izborima u Osijeku.

Novinar Ferala koji je najviše pisao o Glavaševim zločinima Drago Hedl smatra kako je proces protiv Glavaša dokaz spremnosti hrvatskog pravosuđa da se uhvati u koštac sa tamnim stranama novije istorije, pri čemu Hedl podsjeća da je do nedavno vladala zvanična teorija po kojoj u odbrambenom ratu Hrvati nisu mogli počiniti zločine.

Međutim, Hedl upozorava kako nije logično da se osumnjičenik za teške ratne zločine brani sa slobode i šta više nesmetano putuje na utakmice svjetskog fudbalskog prvenstva u Njemačku, kao što je to činio Glavaš.

XS
SM
MD
LG