Linkovi

Duži san može da popravi naše pamćenje


Naredna informacija obradovaće sve one kojima je budilnik smrtni neprijatelj, ali je još važnija za ljude koji san tretiraju kao nužno zlo i nepotrebno gubljenje vremena – jedna nova naučna studija pokazuje da duži san može da popravi naše pamćenje.

Prosečna osoba spava svega šest sati u toku noći. Medjutim, novo istraživanje pokazuje da bi duži san mogao da bude ključ za bolje pamćenje. Istraživači sa medicinskih fakulteta Univerziteta Harvard i Pensilvanija proveli su godinu i po dana proučavajući uticaj sna na memoriju. Njihovi rezultati?

«San zapravo aktivno utiče na memoriju i jača je»

Od 60 učesnika u studiji, oni kojima je dozvoljeno da spavaju pre testa memorije postigli su bolje rezultate od onih koji nisu spavali.

«Dobar san u toku noći ojačao je i stabilizovao pamćenje» kaže dr Elenbogen.

Studija se posebno koncentrisala na takozvano deklarativno pamćenje, deo naše memorije koji se odnosi na dogadjaje i činjenice. Ispostavilo se da san pomaže u očuvanju tih uspomena, pa čak ih i ojačava.

«Za zdravlje i dobrobit organizma uključujući i dobro pamćenje – bitno je da ljudi redovno i dobro spavaju», ističe dr Elenbogen.

Dakle, bez griže savesti odspavajte svojih osam sati dnevno!

XS
SM
MD
LG