Linkovi

Valeri Plejm rešila da tuži Čejnija i još nekoliko zvaničnika Bele kuće


Valeri Plejm, operativac CIA-e čije je ime procurelo u medije nakon što je njen suprug, ambasador Džozef Vilson, kritikovao Bušovu administraciju u vezi sa ratom u Iraku, rešila je da tuži američkog potpredsednika Dika Čejnija i još nekoliko visokih zvaničnika iz Bele kuće.

Istraga saveznog tužioca o čitavom slučaju je po svemu sudeći završena, ali je došlo vreme za drugu rundu. Žena u središtu kontroverze odlučila je da progovori, i tri godine nakon što je njen identitet otkriven javnosti, što je sprečilo da dalje obavlja svoj posao, podigla je tužbu protiv potpredsednika Čejnija, njegovog bivšeg šefa kabineta Skutera Libija i Bušovog savetnika Karla Rova.

Valeri Plejm i njen suprug Džozef Vilson optužuju ih za zaveru i učestvovanje u anonimnoj kampanji u cilju njihovog diskreditovanja i obeshrabrivanja drugih kritiačra administracije.

Plejm tvrdi da je Bušova administracija odala njeno ime i zanimanje novinarima kako bi kaznila njenog muža što je napisao članak u kome optužuje Belu kuću za izvrtanje činjenica i obaveštajnih podataka o iračkom oružju za masovno uništenje.

Kolumnista Robert Novak koji je prvi objavio njeno ime, kaže da je jedan visoki zvaničnik administracije slučajno pomenuo Plejm u okviru šireg razgovora o njenom mužu. U intervjuu za TV mrežu Foks, on je rekao da ne veruje da je postojao koordinisani pokušaj da se diskredituju Vilsoni.

«Nisam video takvu kampanju. Niko iz administracije nikada nije u razgovoru sa mnom kritikovao Vilsona»

Reagujući na parnicu, portparol Karla Rova rekao je da su «optužbe apsolutno i u potpunosti bez osnove».

XS
SM
MD
LG