Linkovi

Sjedinjene Države uložele veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja je zahtevala obustavu izraelske vojne ofanzive u pojasu Gaze


Deset od 15 članica Saveta bezbednosti glasalo je za rezoluciju za koju su se zalagale arapske zemlje, što je za glas više od potrebnog. Četiri zemlje su bile uzdržane- Britanija, Peru, Danska I Slovačka, a jedini glas protiv bio je američki. Američki ambasador u UN Džon Bolton uložio je veto tako da rezolucija nije prihvaćena.

Obrazalažući veto ambasador Bolton je rekao da rezolucija nije izbalansirana i da bi povećala napetost u regionu. Usvajanje rezolucije bi takođe potkopalo kredibilitet Saveta bezbednosti, koji bi obe strane trebale da smatraju nepristrasnim posrednikom u bloskoistočnom konfliktu, rekoa je ambassador Bolton.

Predlog rezolucije je predviđao osudu Izraela za upotrebu nesrazmerne sile koja ugrožava živote palestinskih civila, povlačenje izraelskih snaga iz pojasa Gaze i oslobađanje izraelskih vojnika.

Šef palestinske posmatračke misije u UN odbio je američko obrazloženje za ulaganje veta rekavši da to neće pomoći rešavanju sadašnje krize, dok je izraelski ambasador pohvalio je SAD nazvavši to hrabrim potezom.

Američki Državni sekretar Kondoliza Rajs, koja se sa predsednikom Bušom nalazi u Evropi, izrazila je razočarenje zbog toga što se o tome sada glasalo naglasivši da su SAD nastojale da uvere članice Savet bezbedniosti da usvajanje rezolucije, koja bi rasplamsala spor, uoči diplomatske misije Generalnog sekretara UN Kofija Anana ne bi bilo konstruktivno. Ona je rekala da kada je taj pokušaj propao, američka strana je pokušala da ublaži formulacije u rezoluciji. Međutim, pošto ni to nije uspelo mi smo iskoristili pravo veta, rekla je Državni sekretar Kondoliza Rajs.

XS
SM
MD
LG