Linkovi

Boris Tadić nagovestio mogućnost da Kosovo bude nezavisno


Iako zvanična politika Beograda čvrsto zastupa stav da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva, predsednik Srbije Boris Tadić najviši je zvaničnik vlasti koji je nagovestio mogućnost da Kosovo bude nezavisno.

Tadić je izjavio da bi bilo jako opasno ukoliko bi on, kao predsednik Srbije, garantovao da je to što Srbija ne želi da dopusti nezavisnost Kosova dovoljno da Kosovo nikada ne postane nezavisno.

"Realnost je veoma teška, nikada teža. Nemam pravo da obmanjujem građane Srbije. Ipak, moramo se boriti do poslednjeg trenutka koristeći sva legitimna sredstva koja međunarodna politika prihvata", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije založio se da pre odluke o statusu Kosova treba održati vanredne parlamentarne izbore, kako bi u stabilnoj atmosferi bila obrazovana vlast koja bi garantovala neometan nastavak približavanja Evropskoj uniji.

Jedan od evropskih zvaničnika, predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Rene Van der Linden izrazio je očekivanje u razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije, Predragom Markovićem, da će sve političke stranke kao cilj prihvatiti zajedničku budućnost u Evropi. Za razvoj i stabilnost Srbije neophodno da ona dostigne potrebne standarde u demokratiji, vladavini prava i poštovanju ljudskih prava, a Savet Evrope spreman je da pruži punu podršku za to, rekao je Rene Van der Linden. Dvojica sagovornika saglasili su se o potrebi efikasne pripreme predsedavanja Srbije Komitetom ministara Saveta Evrope, koje će početi u maju sledeće godine.

XS
SM
MD
LG