Linkovi

Vojislav Koštunica doputovao u Vašington gde se sastao sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs


Premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je danas nakon susreta sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs u Vašingtonu da Beograd nudi suštinsku autonomiju za Kosovo kao kompromisno rešenje, saglasno principima međunarodnog prava, demokratskim vrednostima i evropskim standardima. Činjenicu da SAD i pored toga ne isključuju nezavisnost Kosova kao jedan od mogućih ishoda pregovora, Koštunica nije komentarisao. Samo je dodao da je cilj razgovora bio da se administracija u Vašingtonu što bolje upozna sa platformom zvaničnog Beograda. Nezavisnost Kosova za Srbiju neprihvaljiva. Takvo rešenje Srbije neće priznati i odbaciće ga, bio je izričit premijer Srbije, ističući da je taj stav mora da ponovi i u Vašingtonu.

Koštunica se danas sastao i sa podsekretarom za politička pitanja Nikolasom Bernsom i savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, Stivenom Hedlijem. Takođe, premijer Srbije je pre podne razgovarao sa potpredsednikom Svetske Banke Šigeom Kacuom. Za sutra popodne predviđen je susret sa potpredsednikom Dikom Čejnijem, i konferencija za novinare u Međunarodnom pres klubu. Koštunica iz Vašingtona putuje u Njujork gde će prisustvovati sedinici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

Poseta premijera Srbije Vašingtonu i Njujorku, posebno učešće u radu Saveta bezbednosti, predstavlja završnicu diplomatske inicijative Beograda, u okviru koje je sve ostale članice Kontakt grupe već upoznao sa predlogom Srbije za Kosovo. Zvanični Beograd je na stanovištu da razgovori o standardima u Beču nisu do sad dali rezultate i da te slabosti utiču nepovoljno i na razgovore o statusu pokraijine.

Kad je reč o odnosima Srbije i SAD, ova Koštuničina poseta tumači se i na jednoj i na drugoj strani kao izraz nastojanja da se , inače dobri odnosi, unaprede i podignu na viši nivo. Ta potreba postoji i zbog veličine i uloge Srbije na Balkanu, posebno kada je reč o očuvanju stabilnosti regiona, i zbog uloge koju Srbija ima u regionu od 2000. godine.
XS
SM
MD
LG